Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка.

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Хакан Фидан ще обсъдят предложение на Москва за алтернатива на черноморската сделка за зърно, когато се срещнат тази седмица, съобщиха от външното министерство на Русия, предаде Ройтерс.

Според плана Русия ще изпрати един милион тона зърно в Турция, които да бъдат реекспортирани за най-нуждаещите се страни при занижени цени благодарение на субсидии от Катар.

"Смятаме този проект за оптималната работеща алтернатива на сделката за Черно море", се казва в съобщението.

От съобщението на външното министерство не става ясна какъв стимул ще има Катар, за да участва в споразумението, предложено от Русия.

Русия се оттегли миналия месец от едногодишното споразумение, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволи на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната. Оттогава Русия многократно атакува украински пристанища и складове за зърно, което накара Украйна и Запада да я обвинят, че използва храната като оръжие за война.

Русия твърди, че се е отказала от сделката, защото твърде малко от зърното стига до най-бедните страни и защото все още е изправена пред пречки пред износа на собственото си зърно и торове, като се има предвид, че западните санкции засягат плащанията, застраховките и достъпа до пристанища.

Хакан Фидан трябва да бъде в Москва в четвъртък и петък, за да се срещне с Лавров, а Кремъл каза по-рано днес, че турският президент Тайип Ердоган скоро също ще посети Русия.

По същото време САЩ работят с Румъния и Молдова за увеличаване на износа на зърно от Украйна през река Дунав, докато проучват алтернативни маршрути за износа, след като Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, съобщава Ройтерс.

"Опитваме се да подкрепим алтернативни маршрути: това е най-вече дунавският маршрут. Този маршрут остава в рамките на териториалните води на НАТО. Така че е много привлекателен за нас, защото го държи в по-сигурен коридор", посочи американският служител, говорейки при условие за анонимност.

През следващите седмици ще има среща с румънците и молдовците, за да се обсъди как да се увеличи максимално дунавският маршрут, каза служителят, като той изрази надежда, че преносът на украинско зърно по него може да се удвои.

Преди дни премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че Румъния ще удвои капацитета на главното си черноморско пристанище - Констанца - за прием на украинско зърно за износ към трети страни, както и капацитета на Сулинския ръкав на дунавската делта, като това ще стане в рамките на два месеца.

Вашингтон също така работи и с Турция, за да подкрепи усилията й да върне Русия в сделката за зърно, добави служителят. "Ние не участваме пряко в преговорите, но нашите екипи работят в тясно сътрудничество с ООН и турците в подкрепа на опитите за рестартиране".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00