Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ работят върху конкурентни инициативи за заместване на черноморската зърнена сделка.

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Хакан Фидан ще обсъдят предложение на Москва за алтернатива на черноморската сделка за зърно, когато се срещнат тази седмица, съобщиха от външното министерство на Русия, предаде Ройтерс.

Според плана Русия ще изпрати един милион тона зърно в Турция, които да бъдат реекспортирани за най-нуждаещите се страни при занижени цени благодарение на субсидии от Катар.

"Смятаме този проект за оптималната работеща алтернатива на сделката за Черно море", се казва в съобщението.

От съобщението на външното министерство не става ясна какъв стимул ще има Катар, за да участва в споразумението, предложено от Русия.

Русия се оттегли миналия месец от едногодишното споразумение, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволи на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища въпреки войната. Оттогава Русия многократно атакува украински пристанища и складове за зърно, което накара Украйна и Запада да я обвинят, че използва храната като оръжие за война.

Русия твърди, че се е отказала от сделката, защото твърде малко от зърното стига до най-бедните страни и защото все още е изправена пред пречки пред износа на собственото си зърно и торове, като се има предвид, че западните санкции засягат плащанията, застраховките и достъпа до пристанища.

Хакан Фидан трябва да бъде в Москва в четвъртък и петък, за да се срещне с Лавров, а Кремъл каза по-рано днес, че турският президент Тайип Ердоган скоро също ще посети Русия.

По същото време САЩ работят с Румъния и Молдова за увеличаване на износа на зърно от Украйна през река Дунав, докато проучват алтернативни маршрути за износа, след като Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, съобщава Ройтерс.

"Опитваме се да подкрепим алтернативни маршрути: това е най-вече дунавският маршрут. Този маршрут остава в рамките на териториалните води на НАТО. Така че е много привлекателен за нас, защото го държи в по-сигурен коридор", посочи американският служител, говорейки при условие за анонимност.

През следващите седмици ще има среща с румънците и молдовците, за да се обсъди как да се увеличи максимално дунавският маршрут, каза служителят, като той изрази надежда, че преносът на украинско зърно по него може да се удвои.

Преди дни премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че Румъния ще удвои капацитета на главното си черноморско пристанище - Констанца - за прием на украинско зърно за износ към трети страни, както и капацитета на Сулинския ръкав на дунавската делта, като това ще стане в рамките на два месеца.

Вашингтон също така работи и с Турция, за да подкрепи усилията й да върне Русия в сделката за зърно, добави служителят. "Ние не участваме пряко в преговорите, но нашите екипи работят в тясно сътрудничество с ООН и турците в подкрепа на опитите за рестартиране".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш, ООН: Русия трябва да спазва санкциите срещу Северна Корея

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, след като по-рано тази седмица Москва и Пхенян задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако някоя от двете държави се изправи пред въоръжена агресия, предаде Ройтерс. Пактът, подписан от..

публикувано на 21.06.24 в 23:22

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори. "Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към борба с климатичните промени, развитие на кръговата икономика, нови екосъобразни технологии и..

публикувано на 21.06.24 в 23:10

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа. Огънят е овладян, но не и преди да засегне производствени помещения. Няма пострадали хора при възникналия пожар в маслената фабрика, каза за БНР кметът на Кнежа Илийчо Лачовски. "Ситуацията е овладяна. Пожарът е пламнал във фабриката за преработка на слънчоглед. На този етап не се допускат..

публикувано на 21.06.24 в 22:28

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца. Инцидентът е станал в късния следобед. Автомобилът тръгнал да пресича жп линията, но не е видял идващия влак. Шофьорът на автомобила е с леки наранявания. Влакът е превозвал пътници от Мездра към Монтана, които с били извозени с автобуси. Заради инцидента е нарушен..

публикувано на 21.06.24 в 21:35

Обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж

Легион Рън и Фондация "Първите три минути" ще обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж и как да се реагира в случай на сърдечен арест. Всички желаещи ще могат да се включат   обучението, което ще се проведе на 22 и 23 юни на централния градски площад. С инициативата се цели придобиването на жизненоважни знания и умения,..

публикувано на 21.06.24 в 20:42

1500 членове на ЦИК в област Монтана получават по 25 лв. за безгрешни протоколи

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60% от комисиите на проведените на 9 юни избори "2 в 1". Един от проблемите за забавяне обработката на протоколите от изборите на 9 юни бяха допуснати грешки при попълването им. В област..

публикувано на 21.06.24 в 20:36

Контролна комисия на БСП преценява дали Нинова може отново да се кандидатира за председател

Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, посочи   зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и обяви, че предстоят  разговори с други леви формации, като целта е обединение на лявото пространство. Очаква се контролната комисия на БСП в кратки срокове да..

публикувано на 21.06.24 в 20:25