Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорният ансамбъл "София - 6" спечели първо място на конкурс в Истанбул

5
Теодор Петков - кмет на район "Витоша"
Снимка: Аделина Ангелова

"Общо в 70 училища и 77 детски градини в София се извършват основни и текущи ремонти. В по-голямата част от тях дейностите ще приключат до 15 септември. В общо 6 училища, в които се изпълнява енергийно обновяване, заедно с 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, работата ще продължи и след първия учебен ден, без да се пречи на учебния процес." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на санирането на 2-ро СУ в район „Витоша“ заедно с районния кмет инж. Теодор Петков.

Директорите на училищата и районните кметове имат задача да създадат организация за протичане на учебния процес, посочи също кметът Фандъкова.

Второ СУ „Акад. Емилиян Станев“ е най-голямото учебно заведение на територията на района. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, полага се външна топлоизолация по стените, хидроизолация по покрива. Средствата са осигурени от Oбщинската агенция за приватизация.
Йорданка Фандъкова и Теодор Петков

Кметът Фандъкова заяви, че инвестициите в енергийно обновяване на училища са точно толкова важни, колкото и инвестициите в строителство на детски градини и училища. 

"Децата на София заслужават да учат в добра среда, а инвестициите в енергийна ефективност са ключови не само заради работата ни по превенция на климатичните промени, а защото спестяват средства на училищата и детските градини. Тези средства остават в училищата и детските градини", посочи още кметът Фандъкова.

Кметът на "Витоша" инж. Теодор Петков благодари на г-жа Фандъкова за взетото управленско решение и подкрепата да бъдат отпуснати средства за енергийна ефективност на 2-ро училище.

Теодор Петков - кмет на район

В район "Витоша" това лято е направена и цялостна подмяна на отоплителната инсталация на 5 ОУ „Иван Вазов“. Започна и изграждането на ново основно училище с детска градина в кв. „Манастирски ливади-запад“.

Директорът на 2 СУ г-жа Елеонора Лилова информира кметa Фандъкова за извършването със собствени средства на разширение на училищната библиотеката.

Училищата, в които се извършват мерки за енергийна ефективност и строителни работи продължават след 15 септември, са 28 СУ „Алеко Константинов“, 48 ОУ „Йосиф Ковачев“, 7 СУ „Свети Седмочисленици“, 12 СУ „Цар Иван Асен II“, 8 СУ „Васил Левски“.

Ремонтите в Пето училище ще приключат до 15 септември, увери кметът на "Витоша" инж. Теодор Петков. По думите му всички училища и детски градини на територията на района са санирани.

Той се похвали и с една добра новина, гордост за жителите на района. Фолклорният ансамбъл "София - 6" към читалище "Витоша" в район "Витоша" спечели първо място в Международения конкурс за фолклорни танци "Златен мост", част от Международния фестивал за изкуство и култура в Истанбул - Буюкчекмедже. Във форума участие взеха подбрани танцови групи от общо 27 държави.

Ансамбъл "София - 6" е създаден преди 46 години от Нестор Несторов. Има над 250 световни участия и над 3 500 изяви в България. Носител е на девет световни титли от най-големите танцови конкурси в света и е с повече от 1 500 родни отличия и награди.

Танцовият ансамбъл „София - 6“ има спечелени три златни медала на Републикански фестивали. Носител е на "Златна лира", "Кристално огърлие" и "Почетен знак на вицепрезидента на Република България".

За културните мероприятия и постиженията на фолклорен ансамбъл "София - 6" чуйте в звуковия файл.

Фотограф: Аделина Ангелова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36