Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати се събират за първо заседание след ваканцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания днес депутатите се завръщат в парламента след лятната ваканция. За разлика от предишното горещо политическо лято, когато започна надпреварата за овакантения лидерски пост на Консервативната партия и респективно премиерския на страната от Борис Джонсън, тази година нямаше подобни страсти.

Депутатите се завръщат днес следобед, за да се заемат с техните дела. Има един спешен въпрос за решаване, след като бе издадена заповедта за затваряне на училища в началото на учебната година от съображения за безопасност, защото са строени с газобетон, чийто срок на годност е изтекъл и има опасност от срутвания на сградите. 

Новината предизвика хаос сред директорите на училища, които трябва да търсят алтернативни сгради или учениците да преминат на онлайн обучение. В неделя министърът на финансите Джеръми Хънт заяви, че правителството ще похарчи колкото трябва за сигурността на училищата. 

Есенната сесия на депутатите обаче няма да продължи дълго, защото на 19 септември парламентът ще бъде разпуснат заради провеждащите се годишни партийни конгреси, а те са изключително важни като се има предвид, че следващата година трябва да се проведат общи избори. Либералдемократите ще проведат техния конгрес от 23 до 26 септември в Борнемут, следват консерваторите от 1 до 4 октомври в Манчестър и накрая лейбъристите от 8 до 11 октомври в Ливърпул. 

Депутатите ще се завърнат отново в парламента на 16 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Районната прокуратура - Перник Христофор Рачев дава подробности по случая.

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още през април

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още на 22 април. По непотвърдена официално информация е имало подадени сигнали за проблемния склад, в който са били съхранявани отровите.  Опасни вещества откриха в склад в Перник Случаят придоби гласност седмици по-късно, след като беше намерено голямото количество живак,..

публикувано на 30.05.24 в 14:22

Пазарджик ще отбележи Деня на Ботев с мащабна инициатива "Пътят на българите"

Широко гражданско обединение, духовници и Община Пазарджик организират за първи път мащабно отбелязване на 2-ри юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Инициативата е под надслов "Пътят на българите", като идеята е градът да се обедини около националната памет и идентичност и със своята масовост да..

публикувано на 30.05.24 в 14:16

Министерството на транспорта предвижда ограничение на броя на явявания на шофьорски изпити

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Подготвят..

публикувано на 30.05.24 в 14:06

След насилието: Арестуваха директорката на детска градина "Фантазия" във Велинград

Директорът на детска градина "Фантазия" е задържана, научи БНР от разследващи от Велинград.  Мая Якимова е в ареста на РПУ - Велинград.  Прокуратурата проверява за насилие в детска градина във Велинград По-рано днес прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените в социалните мрежи кадри с насилие в иновативната..

публикувано на 30.05.24 в 14:06

В манастира "Св. св. Петър и Павел" отбелязаха 150 години от основаването на първото ни духовно училище

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира "Св. св. Петър и Павел" до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската. 150 години от откриването на първата семинария у нас Преди век и половина митрополит Иларион..

публикувано на 30.05.24 в 13:55

Двама чужденци са загинали в Слънчев бряг

Двама чужденци туристи, по неофициална информация семейство, са паднали от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг. Те са загинали на място. Те са паднали от 7-ия етаж на хотел. От бургаската полиция уточняват, че двамата загинали са постоянно живеещи в Несебър нидерландци, като жената е на 44, а мъжа на 50 години. Предстои да бъде установено дали има..

публикувано на 30.05.24 в 13:52

Общината в Ловеч прие управлението на "Литекс" и градския стадион

Футболният Литекс вече е общинска собственост. С 28 гласа "за" и нито един против общинският съвет в Ловеч прие на днешното си заседание безвъзмездните дарения от дружествата "Литекс Комерс" и "Ловеч спорт 96" на градския стадион, тренировъчната база и още един имот в центъра на града.  В следващите три месеца общинарите трябва да изготвят..

публикувано на 30.05.24 в 13:31