Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях, заяви днес Василев

Съдът даде ход на делото срещу Радостин Василев, той обеща разкрития

Радостин Василев и адвокат Ина Лулчева в СГС - 4 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Софийският градски съд даде ход по същество на делото срещу независимия депутат Радостин Василев. Той е обвинен, че се е опитал да принуди бившата си съпартийка Христинка Иванова да напусне парламентарната група на партия "Има такъв народ".

Следващото заседание на съда ще бъде на 7 ноември, тъй като Василев ще участва в кампанията за местните избори. 

Според прокуратурата, след като миналия юни Иванова е отказала да напусне ИТН, Радостин Василев я притискал със заплахи да напусне и Народното събрание. Как е станало това огласиха от партията на Слави Трифонов и излъчиха разговора между Василев и Христинка Иванова.

Тезата ще бъде доказвана от Прокуратурата чрез свидетелските показания на самата Иванова, която беше конституирана и като частен обвинител, както и депутатът от ИТН Тошко Йорданов, има и четири експертизи - всичко това ще бъде изслушано на 7 ноември.

Тогава, тъй като по молба на защитата на Радостин Василев и във връзка с изборите за местна власт първото заседание по същество беше насрочено за ден, който е след края на кампанията. Утре ще стане ясно как ще участва той във вота на 29 октомври -  на насрочена в БТА пресконференция.

В аванс независимият депутат обяви, че предстои да направи разкрития и да обясни как ще се противопостави "на мафията". А кои са нейните лица - ето отговорът му:

"Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента. Това са хората, които трябва да са арестувани, да са по затворите, а не Радостин Василев. Кюлчета, пачки, всичко е прекратено, изпрани в Народно събрание се разхожда един, който е получил подкуп от 100 000 лева, друг, който е обвиняем за блудство с лице, ненавършило 18 години.

Имаме едни, дето направиха държавна измяна - Кирил Петков, Асен Василев и цялата им група, но просто използват Радостин Василев, който да се опитват да го смачкат. Ефектът е обратният, хората виждат кой е единствената защита в позиция пред това, което се случва в момента", коментира Радостин Василев.

Историята на Василев с Христинка Иванова е от миналия юни. Тогава Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета "Петков", а Василев, който беше спортен министър, и няколко депутати от ИТН се отцепиха.

След отцепниците трябвало да бъде и Христинка Иванова, но тя се отказала, а на запис, излъчен от Тошко Йорданов, се чу как Радостин Василев -  след разколебаването на Иванова, я кара да си подаде молбата за напускане на Народното събрание.

Иванова днес не дойде в съда, но чрез защитника си поиска обезщетение от 10 000 лева заради претърпените от нея болка и страдания. Съдът отказа, за да не се затруднява съдебният процес. 

На 7 ноември показания ще дават тя, както и Тошко Йорданов, ще бъдат изслушани и вещи лица, работили по четири експертизи. 

Дотогава независимият депутат се впуска в кампанията за местния вот. Под каква форма и с кого - ще стане ясно утре на специална пресконференция. 

Пред медиите днес той разкритикува прокуратурата, че се занимава с него, а не с мафията, която през 2022 година купила ИТН, а през тази ПП-ДБ.

"Най-голямата ми грешка - че аз заех позицията на българския народ :за това, за което бях избран, го защитавах, но това не се харесва както на политическата класа, която трябва да служи на народа, но всъщност обслужва себе си, не се харесва и на тези, които ги контролират отзад  -  техните кукловоди, които между другото контролират и овладяната ни прокуратура.

А аз не се сещам, откогато има демокрация, така наречена, в България, някой главен прокурор да не е бил обслужващ мафията -  през Татарчев, през Гешев, до сегашният, който изпълнява длъжността, и всичките му кукли на конци, които изпращаха по дела срещу инакомислещите, за да ги смачкат.

Трябва да бъде това прекратено един път завинаги. Но утре ще ви кажа как ще стане. Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента".

На въпрос каква е ролята на пострадалата по това дело Христинка Иванова в схемата, описана от него, Радостин Василев отговори:

"Христинка е жертва на това, което я карат да прави. Не знам кой, трябва да е попитате нея, днеска се надявах да дойде тук, но тя не дойде, за да ме погледне в очите и да каже - това, което е написала, според нея истина ли е.

Защото аз ви казвам, че нито съм я принуждавал, нито съм я заплашвал и по самото дело няма нито едно такова доказателство".
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06