Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево набира доброволци

Снимка: БГНЕС

Община Царево набира доброволци, които да помагат за възстановяването на района след водното бедствие. Те могат да се записват на телефон 0590 55018. На същия телефон могат да се подават и сигнали за бедстващи хора.

Три са потвърдените жертви на наводненията в общината. 

На юг изолирани заради повреден мост остават Синеморец и Резово. Очаква се на компрометираното място да бъде поставен временен понтонен мост, който най-напред трябва да бъде доставен. Пред БНТ от Агенция Пътна инфраструктура заявиха, че пътят към Синеморец ще бъде отворен най-рано утре. По-рано беше съобщено, че Ахтопол и Варвара вече са достъпни. Затруднен е достъпът до странджанското село Кости.

Властите имат нужната готовност и техника да доставят храна и помощ, ако получат сигнали от тези места или от наводнените къмпинги около Царево. 

Междувременно в Царево пристигнаха доброволци от София и Пловдив.

"Предстои да обходим с пожарната районите на "Арапя" и Кости и да видим какво е положението и съответно да видим какво се случва с пътищата и евентуално с хора, които имат нужда от доставка на храни, медикаменти или евакуация.- Разполагаме с три офроуд-джипа, разполагаме с четири "Амфибии", разполагаме с офроуд-линейка, екипи парамедици и лекари, ако се наложи някой да бъде евакуиран", каза Георги Боенков от пловдивския екип на Центъра за аварийно спасяване.

"650 пакета сме предоставили към общината. В момента имаме готовност и за още. Очакваме осигурени чрез дарители 10 тона минерална вода. Днес чакаме първия ТИР. Утре ще бъде другата доставка. Разбира се, след бедствието хората са доста стресирани. Ще преодставим екипи за първа психологична помощ - психолози обучени към нашата организация, които да предоставят такава помощ при нужда", посочи Виолета Радева - областен ръководител на БЧК в Бургас.

Най-тежка остава ситуацията на къмпинг "Арапя". Там приливна вълна от дерето е заляла каравани, бунгала и коли. Наноси, тиня, големи дънери и клони са останали след оттичането на водата. Доброволци тази сутрин почистваха плажната ивица. Продължават опитите от морето да се извадят две коли и една каравана. Повечето хора чакат "Пътна помощ", за да се разчистят затъналите автомобили. Щетите са големи, покъщнината е унищожена. Приливната вълна е изненадала хората. Те буквално са се спасявали с деца на раменете, придвижвайки се в близо два метра вода. Много от тях имат и наранявания. 

"Щабът реши на обяд като се съберем отново, да преценим необходимостта за аварийни екипи в Синеморец, във Фазаново. Главно ще ги насочим в отдалечените населени места, които и към момента продължават да са откъснати като Синеморец и Фазаново. Бедстващи в смисъла на хора с крайни нужди няма. Няма хора за денонощието, които да са подали сигнал и на които да не е оказана помощ. Главно се нуждаят в момента от храна и от питейна вода, тъй като от РЗИ забраниха да се използва водата от водопровода. В момента тече спасителна операция на "Арапя". Там са концентрирани голяма част от силите на служба "Пожарна безопасност" със специализирани автомобили, така, че "Арапя" действително е една от критичните зони. Там се оказа, че има доста незаконни постройки, незаконно поставени каравани върху дерета, върху плажа и така нататък. Навсякъде се работи по въстановяване на тока. Няма ток включително в град Царево в някои от кварталите, в Синеморец все още, на "Арапя" няма", обясни заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Започнало е изваждане на автомобили от водата на плаж Арапя. Предстои изваждане и на много животни от морето.
По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Това е доказано дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е една тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03
Кирил Петков

Кирил Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с прозрачност

Цялата ни кампания е да се върнем при хората, защото властта е при хората, не при политиците.  От Борисов нищо не зависи, от Пеевски нищо не зависи, ако достатъчно хора излязат и кажат „искаме нормални институции“. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ и съпредседател на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред..

публикувано на 28.04.24 в 12:51
Общината в Бобошево

Бобошево отбелязва своя празник

Цветница по традиция е и празник на град Бобошево. Стотици, както и гости от съседни общини, са  на празненството, което ще продължи целия ден. Стотици влязоха в местния храм "Света Богородица" в Бобошево да запалят свещ. В храма отскоро служи нов свещеник - отец Георги. В центъра на града върви празненство, разказва общинарят Георги Мичов...

публикувано на 28.04.24 в 12:43

"Хамас" разпространи видео с двама израелски заложници

Палестинската ислямистка групировка "Хамас“ разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от..

публикувано на 28.04.24 в 12:19
Делян Добрев

Делян Добрев: ПП умишлено водиха към фалит "Булгаргаз", за да може бизнесът да се вземе от Сашо Дончев

ПП умишлено водиха към фалит "Булгаргаз", за да може бизнесът да се вземе от Сашо Дончев . Това заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. "През последните седем години на управление на ГЕРБ "Булгаргаз" винаги е бил на печалба. При "Промяната" това дружество генерира загуби всяка година.  Официален спонсор на ПП е най-големият конкурент на..

публикувано на 28.04.24 в 12:00