Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Костадин Нушев: От 30 години са опитите обучението по религия да влезе в училище

2
Доц. д-р Костадин Нушев
Снимка: Станислава Пирчева

"Министерството на образоването и науката вече одобри като възможност да се преподава религия и имаме нови учебници, които са съгласувани с министъра на образованието, но и чрез участието и подкрепата на Българската православна църква, за "Нощен Хоризонт" доц. д-р Костадин Нушев в началото на новата църковна година.

Обучението по религия вече е част от учебната програма в българските училища. Пилотният брой на учебникът по религия за 10 клас вече е одобрен от МОН, заедно с този за 12 клас.

"Това е един проект, който през 2019 година, четири години поетапно бяха подготвени учебниците по религия от първи до 12 клас. Имаме вече одобрени от МОН учебници.

До сега религия се преподаваше от 1997 г. като свободно-избираем предмет. Но нямаше цялостно разработена и одобрена програма. Нещо, за което се говореше последните 30 десетилетия. Религиозното образование е премахнато от 1947 г.

Сега новите учебниците са изготвени с много добри илюстрирани и отговорят на всички изисквания за съвременен учебник. Ние се надяваме на децата да им е интересно и да се породи желание, стремеж и да има повече групи засега като форма на СИП или допълнителен модул в програмата.

Но постепенно с нарастването на броя и на обучени учители по този предмет, има няколко стотин учители по религия, те с желание да се посветят на тази мисия да преподават на децата християнските и духовните ценности, каза още за "Нощен Хоризонт" доц. д-р Костадин Нушев.
Доц. д-р Костадин Нушев - вдясно

От 2010 година доц. Нушев e хабилитиран преподавател по Нравствено богословие в Богословския факултет, след успешно издържан конкурс за доцент, е назначен към Катедрата по “Систематическо бигисловие”. Той е завършил богословие и културология в Софийския университет през 1996 година, от 1997 година е редовен докторант в Богословския факултет и хоноруван асистент по Нравствено богословие.

Доц д-р Костадин Нушев е бил ръководител катедра „Практическо богословие (2018-2021), преподавател в Катедра теология на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ (2017-2020) и в други академични и образователни институции. Член на управителния съвет на „Центъра за изследване на катехизичното и религиозното обучение“ към Богословския факултет, на УС на Център за проучване на нови религиозни движения (2005-2011), на секция „Богословски науки“ към Съюза на учените в България (от 2008 г.) и на академичното сдружение „Български форум за междурелигиозен диалог и сътрудничество“. Редактор и член на редколегията на научни и богословски периодични издания – годишното научно издание „Български форум за междурелигиозен диалог“ (2019 г.), годишника „Хармония в различията“ (от 2022 г.) и на месечното църковно- богословско списание „Светодавец“(от 2020).

Доц. Д-р Костадин Нушев е автор на уроците по Християнска етика в учебниците по Религия: Християнство -Православие за 6,7 и 10 клас на Светия Синод на Българската православна църква, одобрени от МОН за преподаване на предмета Религия в българската образователна система. Той е член на Централната етична комисия по трансплантация към министерството на здравеопазването (от 2011 год.), експерт към Културно-просветния отдел на

Светия Синод на Българската православна църква (2014-2023), член на Комисията по журналистическа етика на Съюза на Българските журналисти (СБЖ) от 2021 година, сценарист на документалната поредица „Домът на вярата“ на БНТ, коментатор на Празничното богослужение от ПКХП “Св .Александър Невски“ по БНТ1 и на предаването „Неделна Литургия“ по БНТ2 от 2015 година.

Станислава Пирчева и  Костадин Нушев

Доц. Нушев поясни още, че в уроците по религия се дава възможност да се открият връзките с българската литература - тоест кои наши писатели и поети имат библейски мотиви в своето творчество, а самият той разработва това в програмата.

Така има урок в учебника за 10 клас - "Библейски мотиви в българската литература". Това е т.нар. междупредметна връзка. Така учениците разбират, че Вазов и Стоян Михайловски имат и религиозна поезия. 

По този начин се разширяват познанията на учениците за българските автори и българската литература, изтъкна още доц. Нушев.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54