Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин

Обстановката по Черноморието се нормализира, каза премиерът

Премиерът Денков поднася венец за 138 години от Съединението на България пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, София - 6 септември 2023 г..
Снимка: БТА

Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин. Това каза премиерът Николай Денков на церемонията за честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. 

"Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим заедно и имаме обща цел, можем да ги постигнем и по мирен път", заяви той.

"Дори и тогава ще се наложи да защитаваме, може би и с кръв, това което сме постигнали. Защото българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако Българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад", изтъкна Денков.

"Трябва да гледаме нашите идеали, нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите. Защото както показват историческите факти, доскорошната освободителна на България се превръща в най-големия противник на Съединението ѝ. Затова трябва да помним този урок и да знаем, че нашият национален идеал не съответства на интересите на чуждите държави", коментира още премиерът. 


Той коментира и обстановката след наводненията по Черноморието, като посочи, че държавата ще отпусне средства за засегнатите от наводнението населени местаОбнадеждаващото е, че след като спряха дъждовете, се нормализира обстановката, постепенно пътищата стават проходими, отбеляза той.

И още: "Осигурено е всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората -  храна, вода".

Николай Денков посочи, че експерти от Министерството на труда и Агенцията за социално подпомагане вече са на терен. Те обикалят наводнените къщи и обясняват на кметовете какви са необходимите действия от тяхна страна, за да получат помощ:

Хората, засегнати от бедствието, ще получат по 1512 лева за възстановяване на постройките и къщите и още по една сума  - до 2500 лева. Те ще получат точни обяснения как и какво е необходимо да направят, за да се получат средствата: 

"Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, до тази сума, които се дават за повредени къщи и помещения там, където живеят хората. Отделно има друга сума, която е до 2500 лева, свързана с повредени електрически уреди. Тези възможности ще бъдат осигурени като помощ.

Как да се подходи, какво да направят - хората ще получат тези обяснения от Агенцията по социално подпомагане", каза премиерът и уточни, че тези средства могат да бъдат получени в срок до 1-2 месеца. 

Снимки от тържествената церемония за Съединението в София: Надежда Николова



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното - провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на..

публикувано на 07.08.24 в 12:08

Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината Славянка

Спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища, близо до границата. 160 са работещите на терен служители на пожарните служби, горските стопанства, военнослужещи и  доброволци, преминали специално обучение за гасене на горски пожари. Превенция,..

публикувано на 07.08.24 в 11:48

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола. Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ тя..

публикувано на 07.08.24 в 11:30

До 2 месеца: Здравният министър да представи стратегия за увеличаване на заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България"...

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Притеснения за преминаването през ГТП след промените в наредбата

В очакване на новите промени в Наредбата за годишните технически прегледи гражданите на Ловеч и Враца изразиха своите притеснения пред БНР. Кореспондентът ни Пламен Христов напомни, че от 22 юли всички пунктове за технически прегледи трябва да са свързани със сървъра на ИА "Автомобилна администрация".  " Всички измервания на газовете, които..

публикувано на 07.08.24 в 11:20