Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън в Киев: Напредъкът в контранастъплението е окуражаващ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пътува с влак до Киев, 6 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Най-малко 16 души загинаха при руско ракетно нападение над източния украински град Константиновка, съобщиха украинските власти. Нападението съвпадна с визитата на първия дипломат на САЩ Антъни Блинкън в Киев.
"Руското зло трябва да бъде победено час по-скоро," заяви украинският президент Володимир Зеленски в социалната мрежа Телеграм, където помести кратък клип от атаката.

Твърди се, че сред загиналите има и дете. Ранени са поне 31 души. Поразени са пазар, магазини и аптека, административна и жилищна сграда насред града, който се намира на двайсетина километра от фронта при Бахмут. 

Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киев няколко часа по-рано.
"Тук съм преди всичко, за да демонстрирам нашата непрестанна и решителна подкрепа за Украйна в борбата й срещу руската агресия. Напредъкът в контранастъплението е окуражаващ. Искаме да се уверим, че Украйна разполага с каквото е необходимо, не само за да успее в това контранастъпление, но и за да изгради в дългосрочен план отбранителен потенциал, с който ще възпира всяка нова агресия в бъдеще", каза Блинкън пред репортери и украинския си колега Дмитро Кулеба.

С посещението си в Киев американският държавен секретар иска да увери украинското ръководство, че Вашингтон е стои твърдо зад него въпреки бавния напредък на контраофанзивата и растящата опозиция в Републиканската партия срещу подпомагането на Украйна, отбелязва агенция Ройтерс.

В сводката си от днес украинското командване твърди, че настъплението към Бахмут и Мелитопол продължава с успехи в района на запорожките села Работино и Новопрокоповка.

Командващият на източния фронт генерал Олександър Сирски обаче призна, че положението там е трудно за украинците.

"Врагът не се отказва от намеренията си да" завладее изцяло Донецка и Луганска област. "Нашата главна задача е да осигурим надеждна отбрана и да предотвратим падането на нашите крепости по направленията към Купянск и Лиман," заяви украинският генерал.

В Киев Върховната рада утвърди с огромно мнозинство Рустем Умеров за министър на отбраната на мястото на Олексий Резников, който бе освободен от поста след поредица корупционни скандали с висши служители на министерството.
41-годишният етнически татарин известен с дипломатическите си умения, които прояви от началото на войната. През март миналата година Умеров участва в краткотрайните и безуспешни мирни преговори с руснаците в Истанбул.

По-късно използва контактите си в Саудитска Арабия и Турция, за да издейства освобождаването на украинските командири, пленени при падането на Мариупол.

Непосредствено след избирането си днес новият военен министър на Украйна написа в социалните мрежи:

"Ще направя всичко възможно и невъзможно за победата на Украйна - когато ще освободим всеки сантиметър от нашата земя и всеки един от нашите хора."
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00