Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два температурни рекорда бяха регистрирани във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Горещата вълна в Обединеното кралство доведе до регистрирането в сряда на два температурни рекорда.

Макар и извън летните месеци в Уизли, графство Съри, бе измерена рекордна темрература за годината от 32,6 грауса. През юни на два пъти бяха измерени 32,2 градуса. Метеоролозите обаче смятат, че апогеят на жегите далеч не е преминал, защото днес или в събота терпературите могат да достигна 33 градуса.  

Оранжев и жълт код е обявен на територията на цяла Англия. 

Вчера падна още един рекорд - за първи път в четири поредни дни на септември температурата достига 30 градуса. Досега се е стигало до три поредни дни с такива температури в четири предишни години. 

Експерти заявиха, че екстремните температури са пореден сигнал за събуждане на световните лидери за бързо намаляване на въглеродните емисии. В анализ на "Клаймат сентръл" (Climate Central) се прогнозира, че температурите в градове като Лондон, Лестър, Лийдс и Бирмингам ще бъдат с повече от 10 градуса по-високи от средните за същата седмица за периода 1991-2020 година. 

Посочва се също, че повече от 61 000 души са загинали в резултат на  европейските горещи вълни през 2022 година, като над 3000 от тях са в  Обединеното кралство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Горещини, бури, порои, пожари… Имаме ли полезен ход в борбата с изменението на климата?

Юли – най-горещият в историята, разтревожени са учените и бият тревога: Температурните рекорди през 2023-а могат да имат катастрофални последици за човечеството. Затоплянето на повърхността на световния океан също е ненормално висока, на 30 юли..

публикувано на 30.08.23 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София

Депутатите от ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, събират днес областни координатори, кметове и председатели на общински съвети и активисти от цялата страна, за да обсъдят бъдещите си действия.  Организатори са Джевдет Чакъров и Рамадан..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

В ямболските села Крайнево , Воден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо:..

публикувано на 19.07.24 в 09:56
Юлиян Попов

Юлиян Попов за пожарите: Най-важното е когато мине кризата, да не я забравяме

Поведението на държавата в сегашните пожари е адекватно. Въпросът е дали държавата е адекватно подготвена.  Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  "Когато се случи пожар, ти може да имаш адекватно..

публикувано на 19.07.24 в 09:46
Георги Проданов

Георги Проданов: Не съм оптимист и за третия мандат. Предизборният режим вече върви

Това, че крачим към нови избори беше ясно още след провала на първия мандат, обясни пред БНР политологът Георги Проданов.  Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-то Народно..

публикувано на 19.07.24 в 09:35
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив

Един човек беше убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ. 8 души са получили наранявания, но състоянието им не е тежко. Съобщава се и за израелски въздушни удари в Ливан, където почти всеки ден има размяна на огън от двете страни на..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за президент

Бившият президент Доналд Тръмп прие официално номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара. В четвъртия, последен ден от Националната конвенция на Републиканската партия той излезе на сцената пред делегатите и изнесе реч.  Доналд..

публикувано на 19.07.24 в 08:20

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен..

публикувано на 19.07.24 в 07:54