Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два температурни рекорда бяха регистрирани във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Горещата вълна в Обединеното кралство доведе до регистрирането в сряда на два температурни рекорда.

Макар и извън летните месеци в Уизли, графство Съри, бе измерена рекордна темрература за годината от 32,6 грауса. През юни на два пъти бяха измерени 32,2 градуса. Метеоролозите обаче смятат, че апогеят на жегите далеч не е преминал, защото днес или в събота терпературите могат да достигна 33 градуса.  

Оранжев и жълт код е обявен на територията на цяла Англия. 

Вчера падна още един рекорд - за първи път в четири поредни дни на септември температурата достига 30 градуса. Досега се е стигало до три поредни дни с такива температури в четири предишни години. 

Експерти заявиха, че екстремните температури са пореден сигнал за събуждане на световните лидери за бързо намаляване на въглеродните емисии. В анализ на "Клаймат сентръл" (Climate Central) се прогнозира, че температурите в градове като Лондон, Лестър, Лийдс и Бирмингам ще бъдат с повече от 10 градуса по-високи от средните за същата седмица за периода 1991-2020 година. 

Посочва се също, че повече от 61 000 души са загинали в резултат на  европейските горещи вълни през 2022 година, като над 3000 от тях са в  Обединеното кралство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Горещини, бури, порои, пожари… Имаме ли полезен ход в борбата с изменението на климата?

Юли – най-горещият в историята, разтревожени са учените и бият тревога: Температурните рекорди през 2023-а могат да имат катастрофални последици за човечеството. Затоплянето на повърхността на световния океан също е ненормално висока, на 30 юли..

публикувано на 30.08.23 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в..

публикувано на 22.05.24 в 11:35
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след..

публикувано на 22.05.24 в 11:25