Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск: Отказах да активирам Starlink в Крим, което предотврати украински удар по руския флот

Илон Мъск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният магнат Илън Мъск заяви, че е предотвратил украинско нападения срещу руска военноморска база миналата година, като е отказал молба на Киев да включи достъп да интернет в Черно море край анексирания от Москва Крим, съобщава Франс прес.

В своята социална мрежа X - бившата "Туитър" Мъск написа:

"Имаше спешно искане от украинските правителствените органи за активиране на сателитите на "Старлинк" (Starlink) по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да бъде потопен по-голямата част от руския флот, намиращ се там на котва".

"Ако се бях съгласил с това искане, компанията ми SpaceX щеше да стане пряк съучастник във военните действия и в ескалация на конфликта", посочи Мъск.



Освен това той призова за постигане на примирие, на което да са съгласни и двете страни:

"И двете страни трябва да се съгласят на примирие. Всеки изминал ден все повече украински и руски младежи умират, за да се спечелят и загубят малки парчета земя, като границите едва се променят. Това не си струва техните животи".



Агенция Франс прес напомня, че сателитната интернет система "Старлинк" е на разположение на Украйна малко след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 г.

Изявлението на милиардера идва, след като вчера вестник "Вашингтон пост" публикува извадки от нова биография на Мъск. В тях авторът на книгата Уолтър Исаксон твърди, че милиардерът не просто е отказала на украинската молба да активира Starlink, а е изключил системата в близост до Крим, защото бил предупреден по-рано от руския посланик във Вашингтон, че украинска атака по полуострова ще накара Русия да отговори с ядрено оръжие и е заплашил с "мини Пърл Харбър".

Става въпрос за събития от септември миналата година, когато украинското командване е насочило към руската база в Севастопол шест безекипажни подводни апарата, натоварени с експлозиви. След като те загубили връзка с Starlink, подводниците били изхвърлени на брега, без да нанесат каквото и да било вреда на руснаците.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев откликна на разкритията в публикацията, като констатира, че "както изглежда, Мъкс е последният човек в Северна Америка с адекватно мислене".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, заяви, че действията на милиардера издават "коктейл от невежество и огромно его".

"Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския боен флот, Мъск позволи на този флот да продължи да бомбардира украинските градове с ракети "Калибър". В резултат, избиването на мирни жители и на деца продължава", посочи Подоляк.

Говорител на Пентагона отказа да коментира решението на Мъск, но каза:

"Департаментът по отбрана продължава да работи в тясно сътрудничество с търговската индустрия, за да гарантира, че имаме правилните способности, от които украинците се нуждаят, за да се защитават“.

Ройтерс напомня, че чрез частни дарения и по отделен договор с американска агенция за чуждестранна помощ SpaceX предоставя от началото на войната през февруари 2022 г. на украинците и армията на страната интернет услугата Starlink - бързо развиваща се мрежа от повече от 4000 сателита в ниска околоземна орбита.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00