Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Важно е, че темата за разширяването се завърна в политиката на ЕС

| Интервю
Владимир Шопов
Снимка: Ани Петрова

"Важно е да отбележим, че темата за разширяването се завърна в европейската политика. И не само по отношение на Украйна, а и на Западните Балкани, Молдова и Грузия. Независимо, че трудно могат да се коментират дати". 

Това каза пред БНР Владимир Шопов, политолог и експерт по европейските въпроси, във връзка с речта на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Бих бил изненадан, ако се стигне до конкретна дата за начало на преговори на ЕС с Украйна. След присъединяването на България, Румъния и Хърватия всички европейски политики избягват да фиксират начални точки на преговорния процес. По много причини. ... ЕС много често се опитва да прави геополитически крачки напред през инструмента на своето разширяване. Очевидно е, че руската война срещу Украйна отново постави на дневен ред геополитически рискове и проблеми и необходимостта Европа за пореден път да укрепи своите периферии. Това е по-общият контекст и той трудно ще бъде променен през идните години", коментира политологът и подчерта, че разширяването на ЕС ще остане дългосрочно на дневен ред, големият въпрос обаче е как точно то би се случило.

По думите на Шопов геополитиката се е завърнала в мисленето и в поведението на ЕС и темата за разширяването е една от плоскостите, на които това намира своето отражение. 

"ЕС извървя сериозен път и постепенно се превръща в доста единен геополитически блок. И не само заради войната в Украйна и начинът, по който реагирахме като съюз, а и по отношение ан Китай и индустриалната политика. ЕС в много по-голяма степен вече функционира като единно цяло", посочи още той. 

В предаването "Нещо повече" политологът изтъкна, че на високо ниво ЕК е подкрепила България и Румъния за Шенген:

"Видимо е, че двете страни се приближават към присъединяване в шенгенското пространство. Посоката на движение е ясна. Не мисля, че в идните месеци ще бъде разрешен този ребус. След изборите в Нидерландия и в Австрия вече ще е трудно да бъда поддържано това вето. Темата за българското членство в Шенген не приключва с формалното ни присъединяване, защото, от гледна точка на миграцията, организираната престъпност и заплахите от тероризъм, България се превърна и дългосрочно ще бъде нещо като фронтова държава. Присъединяването ни към Шенген би трябвало да бъде начална точка на създаване на много по-работеща първа линия на защита, което ще се случва с подкрепата на европейските институции, но в много голяма степен ще трябва да се случва и най-вече с начина, по който работи българската държава".

Според него речта на Фон дер Лайен за състоянието на Съюза поставя началото на европейската предизборна кампания:

"Доминиращото усещане беше, че започва позиционирането на европейските политически семейства за наближаващите избори".

Интервюто на Георги Марков с Владимир Шопов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на правосъдието

Зам. правосъдният министър Георги Николов напуска поста си

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на правосъдието е освободен Георги Николов. Той напуска поста по свое желание, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

публикувано на 07.08.24 в 13:01
Министерски съвет

МС отпуска 45,2 млн. за повишаване на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав

Служебното правителство ще отпусне 45,2 милиона лева за повишаване на заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав. Това се отнася за над 8 хиляди от работещите във висшите училища. Допълнителни средства се отпускат за пострадалите от бедствията през лятото, каза служебният премиер Димитър Главчев: "Освен тези, които..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното - провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на..

публикувано на 07.08.24 в 12:08

Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината Славянка

Спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища, близо до границата. 160 са работещите на терен служители на пожарните служби, горските стопанства, военнослужещи и  доброволци, преминали специално обучение за гасене на горски пожари. Превенция,..

публикувано на 07.08.24 в 11:48

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола. Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ тя..

публикувано на 07.08.24 в 11:30