Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев взе участие в тържествената заря – проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Автор:
Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили взе участие в тържествената заря – проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание в Разлог.

На тържествата присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, полковник Митко Балтов - командир на Бригадното командване – Благоевград, кметове, представители на политически партии. Беше отслужена панихида пред паметника на Илинденци. По случай годишнината имаше паметно шествие и бяха положени венци и цветя пред паметниците на Илинденци, Магделина Юрукова и Пейо Яворов.

Държавният глава прие строя на представителните гвардейски роти на площад "Преображение" в Разлог и произнесе слово, посветено на героите от илинденската епопея.


"За мен е чест да бъда с вас, за да отбележим заедно героичната 1903 г. От Илинден, през Преображение и Кръстовден, преди 120 години македонските и тракийските българи написаха своята незабравима епопея на свободния дух. Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата", каза президентът Румен Радев в своето слово. То се превърна в ярък символ на българския дух и остава нравственото знаме на нашата борба за правда и за човешки права, посочи държавният глава.

"Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха пътя на саможертвата и поеха по този път към безсмъртието, водени от свещения идеал да живеем като един народ в общо, свободно и независимо отечество. В кървавите дни на въстанието Разлог се превърна в център на Серския революционен окръг. Още вечерта на 14 септември тук започна дългоочакваната битка за свобода и независимост. Десетки загиват, много повече са прокудени и търсят спасение зад границата. Неслучайно и летописецът на въстанието Христо Силянов описва този край като едно от многото лобни места на Македония и като едно от малкото, над които изгря свободата. Въпреки че е опожарен и ограбен, Разлог не губи вярата в справедливата кауза за българското национално единство. Градът, където много пъти отекваха стъпките на апостола Гоце Делчев, посвети близо сто от своите синове на Македоно-одринското опълчение и възторжено посрещна жадуваното обединение с майката-родина", заяви президентът.

Той благодари на всички граждани на Разлог за това, че пазят жив спомена за високата цена на свободата и продължават да тачат нейните символи, герои и мъченици. "Имената на всички, оставили ярка, светла диря в съдбата на своя край, тук не просто са изписани по множеството паметници, но те се пазят в сърцата на поколенията", каза още държавният глава.

"Искам да ви уверя, че светлото дело на вашите предци няма да бъде забравено, защото и днес ние черпим сили от тяхното мъжество и себеотрицание, за да отстояваме градивното родолюбие, нашите традиции и българската държавност", посочи Румен Радев.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът, обхванал 200 дка борова гора в Невестинско, е локализиран

Локализиран е пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилските села Ваксево и Фролош, съобщиха за БНР от Областната дирекция на полицията. На терена са над 50  пожарникари и горски работници, които гасиха и през нощта. Обхваната площ е около 200 декара. Горски пожар в Невестинско Пожарът е на много труден, почти..

публикувано на 17.07.24 в 14:42
Виолета Иванова

Виолета Иванова: Продължаваме да работим за МРЗ около 1100 лв., за да бъде включена в Бюджет '25

Имаме промяна в трудовото законодателство и е фиксирано, че минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е 50% от средната. Ориентировъчно тя ще бъде около 1080 - 1100 лв. за 2025 г. , дори да не се транспонира европейската директивата за адекватна работна заплата. Това обясни Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и..

публикувано на 17.07.24 в 14:40

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53
Светослав Терзиев

Какво да очакваме от новия състав на ЕП?

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат начело на Европейския парламент. Какво да очакваме от новия състав на ЕП? До момента изглежда, че има някакво единомислие в големите групи , обясни пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП Първи дебат в новия..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38