Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстрадираха сина на Ел Чапо в САЩ, изправя се пред съда

Снимка: Pixabay

Синът на Хоакин Гузман, познат още като Ел Чапо, скандалния бос на мексиканския наркокартел Синалоа, беше екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред съда.

Овидио Гузман Лопес е с обвинения за трафик на наркотици, пране на пари и други тежки престъпления .Той е арестуван от мексиканските власти през януари. Обвинения има и към двама от братята му, но за сега те остават на свобода. Смята се,че тримата са поели ръководството на картела след ареста на баща им Ел Чапо, който беше осъден през 2019 година и сега излежава доживотна присъда в Колорадо.

"Това действие е стъпка в усилията на Министерството на правосъдието да атакува всеки аспект от операциите на картела", каза главният прокурор Мерик Гарланд.

Картелът Синалоа пренася незаконния фентанил в Съединените щати от Мексико. Според Министерството на правосъдието между 2019  и 2021 година фаталните свръхдози с този синтетичен опиоид са се увеличили с приблизително 94 процента, което означава, че около 196 американци умират всеки ден от фентанил, а доставките продължават да нарастват. Само през първите два месеца на фискалната 2023 година общото количество конфискуван фентанил  надвишава  количеството конфискувано за цялата  2020 година.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните основания да бъдат затова, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено с..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с проведената днес среща при президента преди връчването на втория проучвателен мандат, която..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

Съдебна реформа преди излъчване на правителство в 50-ото НС предлага вторият мандатоносител - ПП-ДБ, като коалицията ще търси подкрепата на 160 депутати, които да приемат 7 законопроекта, насочени срещу корупцията, преди да започнат същинските разговори за правителство. Ако такава подкрепа се намери, процесът може да отнеме около 3 месеца. С..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният..

публикувано на 15.07.24 в 16:48