Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците на протест: Тревогата е отношението на управляващите към сектора, за всичко - за месо, за мляко

Автор:
Снимка: Даниела Костова

С блокади на пътища започна националния фермерски протест заради разрешението за внос на земеделска продукция от Украйна.

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Искат също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.
За напрежение между протестиращи и служители на реда в Благоевград, съобщава кореспондентът на БНР в региона. До сблъсъци там все пак не се е стигнало:

Около 10 трактора и няколко десетки животновъди се събраха на полигона край Благоевград, за да обявят началото на безсрочните протести. Всички искания бяха обединени в послание към държавата за спасяване на българското земеделие.

Полицията не позволи да се блокира пътя в посока Кулата, но няколко земеделски машини все пак стигнаха до кръговото кръстовище и движейки се бавно, успяха да затруднят за кратко трафика. Втората точка на протеста беше в Кресна, където неколкократно международния път беше затварян с жива верига. 

Пред БНР земеделци и фермери споделиха:

"Продавам отдавна под себестойност".
 
"Аз съм картофопроизводител. Тревогата е отношението на управляващите към сектор "Земеделие"; "Говорим за всичко - за месо, за мляко. Сухото мляко какво прави? Убива всичко".

Земеделски производители затвориха за около половин час външноградската магистрала в Перник. Блокади имаше преди обяд и в Радомир и Брезник.

Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".
Във Видин за повече от два часа беше блокирано движението и в двете платна на пътя за граничния пункт при "Дунав мост 2".

Земеделци от Ловешко блокираха с тежка техника за един час движението по пътя София-Варна в края на участъка от магистрала "Хемус" на кръговото кръстовище при пътния възел Боаза в района на село Брестница. 

Земеделски производители от Плевенския регион спряха движението край село Ясен.

Във Великотърновско с трактори беше затворен главният път София - Варна при село Шереметя.

По същия начин беше блокиран и пътят Варна - Бургас в района на местността "Харамията" до разклона за Аврен. 

Земеделци от Шуменско и над 50 селскостопански машини се събраха на изхода на областния град и оформиха шествие между кръговите кръстовища при 7-ми километър и това на пътя за квартал "Макак", но движението там не беше блокирано.
В Добричка област протестиращи земеделски производители блокираха граничните пунктове при Дуранкулак и Кардам, на кръговото кръстовище на входа на Балчик, както и в село Карапелит на пътя за Силистренска област.

Четири бяха точките в област Добрич, на които представители на различните браншове в селското стопанство се събраха на протест. Блокади периодично бяха предприемани на граничните пунктове при Дуранкулак и Кардам, на кръговото кръстовище на входа на град Балчик, както и в село Карапелит на пътя за област Силистра.

Протестиращите изразиха недоволството си от водената политика на правителството за унищожение на българския производител и поискаха оставката му:

"Цялото това правителство и предходното редовно правителство не са спрели да работят против интересите на България, на целия земеделски сектор";

"В момента имам седем стопанства, които са с 3000 животни и ги ликвидират";

"Това не е пясък или камък да го натрупаш. Днеска доиш, утре няма какво да го правиш. Аз съм един, който чака с нетърпение да изтече забраната за махане. И ги махам";

"Не може да наречеш стотици хиляди хора, които са ангажирани в целия сектор, да ги наречеш терористи, че той не може да преговаря;
Снимка: Латинка Светозарова
"Време е политиците да разберат, че сектор "Селско стопанство" не е политическа формация и няма никакви политически искания. Тяхната реакция по-скоро определя дали те ще бъдат част от политиката на България оттук нататък, или не";

Протестите преминаха спокойно и без напрежение и продължиха до 14:00 часа. Тази вечер земеделците от Добруджа ще пътуват към София, където утре ще се включат в националния протест на жълтите павета.

Блокада имаше и на изхода на Стара Загора - там се събраха над 300 земеделски производители с повече от 50 трактора, комбайни и друга техника. 

Сливенска област беше блокирана на две места от протестите на земеделците днес - на пътния възел "Петолъчката" и на главния път София - Бургас в района на Ямболската детелина. Този участък затваря и пътя Сливен - Ямбол.

Сливенска област недоволството на земеделците бе разпределено в два лъча – към "Петолъчката" и към т.нар. "Ямболска детелина", а заявката бе да си отстоят исканията пред правителството.

"Преговори ще има тогава, когато правителството е готово да изпълни исканията на всички организации, които сме се събрали, и сме се обединили в точките, които сме им предали".

В ранния следобед протестиращите от "Петолъчката" със селскостопанска техника се отправиха към София, но бяха спрени от полицията в района на Сливен. Въпреки това заканата бе утре да бъдат в София:


"Ако ни пуснат да продължим, ще отворим и Петолъчката, и Сливен, няма никакъв проблем движението да си тръгне. Да ни пуснат нас, ние да си вършим нашата работа, закъдето сме тръгнали".


Към 19:00 часа блокадата на пътния възел "Петолъчката" вече е вдигната и движението там не е затруднено. В района остават паркирани трактори, които през нощта ще бъдат охранявани от частна фирма.

Протестиращите зърнопроизводители са готови да затворят отново кръговото кръстовище, ако техни колеги, които пътуват с трактори към София, бъдат спрени от полицията, съобщава кореспондентът на БНР.

Протестиращите земеделци, които тръгнаха с техниката си от Стара Загора за София, са блокирани от жандармерия на входа на Казанлък, съобщи Радослав Христов - председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите:

"Тук сме блокирани от полицията. Преди град Казанлък стоим. Доколкото разбираме, и други колеги по другите места също - Сливен, Хасково, също стоят, без да бъдат допускани да се движат.

Спазваме всички изисквания, 50 метра от машина до машина, обозначителни знаци, оранжев буркан, светлини, фарове, както си му е реда. Не знам защо насила ни задържат тук".

Полицията в Пазарджик отрече съобщенията, че протестиращи от Пловдив и Пазарджик са спрени в района на Септември и не се допускат по обходния маршрут Белово - Костенец - София.

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че край Септември се правят рутинни проверки на водачите на тежка техника за алкохол, наркотици и правоспособност, което отнема време.

От полицията припомнят, че движението на тежка техника по автомагистралите е забранено. Според зърнопроизводители до София ще се допускат само трактори с маса до 5 тона.

50 производители от Пазарджишко планират да се включат в утрешния протест, но още нямат яснота как ще стигнат до София, съобщи зърнопроизводителят от село Добровница Стефан Иванов, като посочи, че ще търсят обходни пътища: "Сигурно по обходни пътища с тракторите. Те по магистралата не разрешават". 

Той посочи и мотивите за протеста:

"Изкупните цени са ниски, изкупчиите ги взимат на ниски цени и нашата стока стои на склад, а загубите са големи.

Големите фирми, те искат зърното, вносът да е от Украйна, защото го изкупуват на по-ниски цени. Над лев трябва да е, а те го изкупуват на 70 стотинки.

И този слаб добив, който е тази година заради сушата. В Пазарджик жънем от 50 до 100 килограма най-много и протестът е точно заради това, дето разрешиха вноса".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11