Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко трима загинали при руски въздушен удар срещу град Купянск

Снимка: Reuters

Русия и тази нощ атакува украински градове с безпилотни летателни апарати. Украинските власти съобщиха за няколко цивилни жертви в различни райони на страната.

Въздушна тревога беше обявена в част от централна и цялата източна Украйна, както и в района на Лвов на запад, на стотици километри от фронтовата линия. Украинските власти съобщиха за един убит човек при руска атака с дронове срещу Лвов.

Най-малко трима души са загинали при руски въздушен удар срещу град Купянск в североизточна Украйна, съобщи губернаторът на региона Олег Синегубов в публикация в Telegram, предаде Ройтерс.

"Руските окупатори извършиха поредното военно престъпление срещу цивилното население на Харковска област", добави той, като подчерта, че Москва е атакувала града с "управляема авиационна бомба".

През изминалата нощ се съобщи за множество експлозии в региона. Преди няколко седмици украинските власти наредиха евакуация на града заради все по-интензивния руски обстрел.

Най-малко 10 дрона са били свалени над Николаевска област в Югоизточната част на страната. Съобщено беше и за един ранен човек и разрушения в Днепропетровска област. Кметът на Харков Игор Терехов написа в Телеграм, че Русия е атакувала центъра на града с ракети.

На фона на засилващите се руски атаки американският министър на отбраната Лойд Остин призова съюзниците на Украйна да "мобилизират усилия" и да предоставят повече системи за противовъздушна отбраната на Киев. "Системите за противовъздушна отбрана спасяват животи", каза Остин на откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база "Рамщайн", Германия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал..

публикувано на 26.07.24 в 15:16

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд (КС) обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила. Всички 12 конституционни съдии са участвали във..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата..

публикувано на 26.07.24 в 14:32

Президентът Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж, в които страната ни е представена от 46 олимпийци в 16 спорта. "Светът отново е Олимпиада. Париж посреща 33-тите летни Олимпийски игри, за съжаление в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Но както вчера заяви..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници.  Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите, на която е наредено да започнат масирани проверки на народни..

публикувано на 26.07.24 в 14:02