Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карл Люис гостува у нас за инициативата Седмица на мира

Седмицата на мира през 2022 г.
Снимка: Фейсбук, архив.

В България трета поредна година ще се проведе Седмица на мира. Тя ще бъде открита в 11:00 ч. пред Паметника на незнайния воин в София с официална церемония.

Организатор е "Дружество за ООН в България". Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община.

Малко по-късно доброволци ще посетят училище "Цар Иван Асен II" с празнична програма с ученици и учители, организатор е българското представителство на международната инициатива "Пробег на мира"

Утре в София официално ще бъде посрещнат легендарния атлет, деветкратен олимпийски медалист и посланик на "Пробега на мира" Карл Люис.

Люис и Христо Стоичков ще открият в Пазарджик "Градината на Света", в която има паметник "Вечен пламък на мира".

Следващия вторник, 26 септември, в първо студио на БНР, ще има концерт, част от програмата на седмицата на мира, с участието на цигуларката Бойрави Ахенбах от Виена и пианистката Ешана Гадански от Белград.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент Владимир Путин, коментира на брифинг думите на..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни семейство на Европейския съюз и според мен това ще бъде най-доброто доказателство и най-добрата бариера..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна. Това заяви пред БНР лидерът на партия "Величие" Николай Марков за очакваната покана от..

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26