Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено честване на Деня на Независимостта на площад "Александър I" в София

Снимка: БГНЕС (архив)

В София тържественото честване на Деня на Независимостта на България започва в 11.00 часа на площад "Александър I".

Премиерът Николай Денков ще произнесе слово по случай 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на страната.

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева.

Празнична церемония ще има и в Ямбол. Тя ще започне с изпълнения на градския Духов оркестър в центъра на града. След церемонията по издигането на националния флаг и приветственото слово на кмета на града Валентин Ревански е предвиден тържествен ритуал с участието на представителни части от ямболския гарнизон.

За втора година ще се проведе и велопоход, в който участниците ще преминат около 10 км, като крайната точка е резерватът "Тракийски и античен град Кабиле". В Културно-информационен център "Безистен" е обявен Ден на отворени врати.

Честването на Деня на независимостта в Монтана ще започне с празнично шествие. Духов оркестър "Дико Илев" и представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" ще поведат шествието по улица "22 септември", назована на бележитата за България дата. Началният час е 10.15 от пресечната точка с улица "Неофит Рилски". Дефилето ще премине по улица "22 септември" до централния площад "Жеравица", където на откритата сцена ще има концерт. На всяка от портите на домовете по улицата ще има поставени национални знамена.

Мариан Замфиров, главен експерт Държавен архив - Монтана:

"Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. е безспорно едно от най-бележитите събития в новата българска история, наред със Съединението. На практика обявяването на нашата независимост е продължение на акта на Съединението и окончателно приключва въпроса с резултатите от Руско-турската война от 1877-78 г., т.е. 30 години по-късно България не само фактически, но и формално, трябва да се има предвид, вече става независима държава". 

"От нас самите зависи не само собственото ни равноправие, но и самочувствието ни на свободен и достоен народ. Народ, за който независимостта, просперитета и развитието са висша ценност", написа президентът Румен Радев в поздравлението си за празника във Фейсбук. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09