Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Крайната десница и популистите искат да постигнат точно това - разделено и поляризирано общество“

Само усещане ли е, че германците се радикализират?

Проф. Андреас Цик: Доверието в политическата класа пада. Така е не само в Германия, а в цяла Европа

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следите, които остави ковид пандемията още не са заличени. Инфлацията е висока. Климатичната криза изисква драстични реформи, а руската война срещу Украйна ни изправя пред много неизвестни за сигурността и енергийното ни бъдеще. Този коктейл от кризи не подминава и здравомислещите хора, онези, които сами се определят като умерени, като привърженици нито на дясната, нито на лявата политика, а на центъра. Девет месеца преди европейските избори несигурността се оказва най-добрият приятел на популистите. Германия е добър пример за това, както сочат резултатите на традиционното изследване на фондация "Фридрих Еберт", които бяха публикувани тази седмица. 


Само усещане ли е, че германците се радикализират, обясни проф. Андреас Цик от Университета в Билефелд.


"За съжаление нашето изследване доказва тази тенденция. Ние проведохме представително проучване сред онези германци, които се самоопределят като привърженици на политическия център. Запитахме анкетираните дали подкрепят или отхвърлят 18 послания на крайната десница. Преди две години само 5 процента от запитаните подкрепяха напълно тези послания. Днес те вече са 18 на сто. 16 процента от тях са 18 до 30 годишните в Източна Германия.

Хората, които се самоопределят като привърженици на политическия център, и за чиито гласове се борят всички партии, стават все по-малко. През 2014 година тези хора представляваха около 60 процента от избирателите. Днес те са малко над половината.

- Какво е Вашето обяснение, проф. Цик?

Живеем в трудни времена, минаваме през няколко кризи. По време на пандемията избуяха конспиративните теории, а с тях и популистите. Привържениците им продължават да вярват в тях. Преди това имахме бежанската криза, която пък укрепи позициите на крайната десница. А сега се борим с висока инфлация. Нашето изследване показва, че няма една причина за възхода на крайната десница, а цяла палитра от причини.

Основният извод е, че доверието в политическата класа пада. Така е не само в Германия, а в цяла Европа. В несигурни времена хората се хващат за националните чувства и националната принадлежност като удавник за сламка. Това се случва в Америка, това е същността на тръмпизма там. Сега вече и в Европа наблюдаваме същия процес.

Наблюдаваме обаче и нови моменти - пандемията извади на показ, колко много хора са самотни. Самотните хора са много по-уязвими за посланията на популистите,   отколкото семейният човек. Семейните хора в общи линии са демократи по убеждение. Нашето изследване обаче установи, че дори убедените демократи за първи път в живота си поставят демокрацията като обществен ред под въпрос.

- Усещането е, че в последно време се засилват крайните политически движения. Крайната десница винаги е била шумна, но това не означава автоматично, че увеличава влиянието си. Но в същото време с все по-шумни и екстремни форми на протест изпъква лявото екодвижение "Последно поколение". Можем ли да говорим за по-ясно изразено разделение на обществото, за поляризация, проф. Цик?

Аз съм много предпазлив, когато говорим за разделение и поляризация на обществото, защото крайната десница и популистите искат да постигнат точно това - разделено и поляризирано общество. Всеки ден те пускат в обръщение нова теза и ние се разкъсваме от спорове. Това внася смут в средите на средната класа. Особено, когато става дума за актуални чувствителни теми, като енергетика и климат.

Ако говорим за екстремните форми на протест на екоорганизациите, за изненада установихме, че всеки трети от запитаните ги подкрепя. В Германия енергийният преход и климатичните промени продължават да се възприемат като огромни предизвикателства пред човечеството. И хората с умерени политически възгледи са силно объркани и разколебани.

В сравнение с предишни проучвания все по-малко хора успяват трезво и рационално да обсъждат и да си изградят мнение по емоционални теми, като енергетика, климат, войната срещу Украйна. Трябва да внимаваме тази емоционалност да не прехвърли границата на разумността, защото според резултатите от нашето изследване, 13 процента от запитаните привърженици на центристката политика приемат насилието за допустимо средство за налагането на дадени решения.

- Ако грубо разделим обществените групи на три - една трета, която подкрепя отвореното общество, една трета, която отрича всичко и всички, остава една трета, които са привърженици на умерените политики на центъра. Не са ли именно това хората, на които политиците би трябвало да обърнат най-много внимание, за да не преминат и те границата към крайно дясното или крайно лявото?

Това може да стане само с помощта на гражданското общество. Тази една трета, за която говорите, е всъщност разколебаната част от обществото. Това е сивата зона, където настроенията могат да се обърнат от днес за утре в едната или другата посока. До тези хора обаче не се стига с популистки послания, както се опитват някои традиционни партии.

Тази една трета от нашето общество е особено интересна за изследователите, защото преди две години бяхме сигурни, че няма как тези хора да повярват на крайнодясната пропаганда. Тазгодишното изследване обаче ни опроверга. Затова смятам, че трябва да укрепим неправителствения сектор, гражданското общество и особено училищата, които да инвестират още повече в политическата грамотност на подрастващите. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП, сега е на пета позиция в листата на ДПС.

публикувано на 06.05.24 в 18:21
Външният министър на Русия Селгей Лавров.

Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс. Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва,..

публикувано на 06.05.24 в 18:20
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е начело на листата в 25 МИР в София

БСП се регистрира за предстоящия вот в София-град и София-област.  Лидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25 избирателен район, Георги Свиленски води в 24-и, а в 23-и - Христо Проданов.

публикувано на 06.05.24 в 18:15
На Е-79 при Симитли по обяд на 6 май 2024 г.

Много натоварен трафик по АМ "Струма", няма тежки пътни инциденти

Изключително натоварен остава трафикът на автомагистрала "Струма" в отсечката Симитли - Благоевград, както и в Кресненското дефиле. До момента няма пътно-транспортни произшествия по главните пътища в област Благоевград.  Десетки хиляди българи, които преди 4 дни заминаха на почивка в съседна Гърция, днес тръгнаха обратно към страната. На ГКПП..

публикувано на 06.05.24 в 18:06
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09