Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 януари 2025 г. - целева дата за влизане в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания проект на правителствения сайт strategy.bg

 Промените се правят в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационен съвет за подготовка на ни за членство в еврозоната, а срокът за изпращане на становища изтече снощи.

Страната ни изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас - 1 януари 2024 година, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари.

Официалният довод бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, което бе продиктувано от политическата криза тогава. Въпреки че голяма част от необходимите текстове бяха внесени в парламента, липсата на съгласие между политическите сили доведе до забавянето им и разпускането на предишното Народно събрание без краен резултат по тези текстове.

Настоящият парламент обаче ударно приема ключови закони, които трябва да бъдат готови до въвеждането на еврото. През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка и на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване от правителството и след това от депутатите. Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 година е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 - декември 2024 година.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че няма сериозни щети, въпреки че градушката на места е била с големина на орех.  Според кмета на..

публикувано на 22.05.24 в 18:46
 Жордан Бардела

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра. "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия" - заяви лидерът на френската крайна десница..

публикувано на 22.05.24 в 18:30

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков. Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област В Донецка област украинските сили са били принудени да предприемат маневри при Покровск след ожесточени..

публикувано на 22.05.24 в 17:55

Нов състав на КЗП, председател е Мария Филипова

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени. От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към момента ръководство на Комисията в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са..

публикувано на 22.05.24 в 17:36
Йордан Арабаджиев

Съюзът на международните превозвачи се опасява от "ужас за българския транспорт и икономика", след като започне ремонт на "Дунав мост"

"През последните две седмици трафикът на "Дунав мост" 2 е сериозно затруднен. Опашките са огромни. Вчера се стигна до 24-часово чакане". Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителн директор на Съюза на международните превозвачи. " Загубата е както за българските превозвачи, така и за нашата икономика . Българските стоки не могат да..

публикувано на 22.05.24 в 17:33

МВР ще съдейства за облекчаване на трафика на "Дунав мост 2"

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че МВР прави всичко необходимо за облекчаване на трафика на граничния пункт "Дунав мост 2".  След среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта Темелакиев каза, че МВР ще се стреми към максимално съкращаване на времето за проверки от страна на "Гранична..

публикувано на 22.05.24 в 17:03