Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капсулата на НАСА с проба от астероида Бену се приземи успешно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капсулата с първаа проба на НАСА от астероид, се приземи благополучно днес в американския щат Юта, предаде "Франс прес".

Пробата от астероида Бену съдържа 250 грама - далеч повече от взетите от астероиди при предишните две японски мисии.

Повече материал означава по-добра възможност за учените да изследват как са се формирали небесните тела в Слънчевата система

Космическият кораб "Озирис-Рекс" достави капсулата на 108 000 километра от Земята. Мисията му до Бену започна преди 7 години, а а пътят, който измина до там и обратно, бе повече от 6 милиарда километра.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на процедурата за определяне на носителя на стипендията "Акад. Димитър Мишев" за 2024/2025 г.

Община Ловеч открива процедура за определяне на получателя на специалната стипендия "Академик Димитър Мишев" за новата академична учебна 2024/2025 г. Право на кандидатстване имат ученици с постоянен или настоящ адрес в община Ловеч, записани или обучаващи се като студенти редовно обучение и които не са прекъсвали образованието си в български..

публикувано на 08.08.24 в 08:27
Салвадор Иля

Парламентът в Барселона избира нов премиер на Каталуния

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, който е в изгнание от седем години, възнамерява да се завърне в Испания, като рискува да бъде задържан. Регионалният парламент в Барселона трябва днес да избере новия каталунски премиер. Карлес Пучдемон напусна Испания, за да избегне съдебно преследване след неуспешния опит за отцепване..

публикувано на 08.08.24 в 08:14

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 08:13

Операторът на газовата връзка Гърция-България: Ще продължим да разширяваме капацитета на интерконектора

Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) ще продължи с плановете си за разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Планира се той да бъде разширен до 5 млрд. куб. м при 3 млрд. куб. м в момента. Това ще стане въпреки липсата на пазарен интерес за резервиране на допълнителен капацитет, посочва..

публикувано на 08.08.24 в 08:06

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един. В днешния пленарен ден  ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия "Възраждане". Промените целят да въведат..

публикувано на 08.08.24 в 07:50

САЩ ще разговарят с Киев за навлизането на руска територия

Съединените щати планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече за навлизането на руска територия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките. Русия води ожесточени сражения за граничния град Суджа, Курска област, на 8 км в руска..

публикувано на 08.08.24 в 07:45