Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за СП по спортна гимнастика

Йордан Александров и Кевин Пенев
Снимка: БФ Гимнастика

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за участие на световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври в Антверпен (Белгия).

Двамата спечелиха правото да се състезават в шампионата на планетата след европейското първенство в Анталия, което беше квалификация за Мондиала. Надпреварата в Белгия е квалификация за олимпийските игри в Париж догодина, като  българските състезатели ще разчитат да спечелят виза от индивидуалния многобой.

„Чувствам се добре. Контролните също минаха добре и според мен съм готов да се състезавам на първото си световно. Вече нямам търпение да заминем и да покажа какво съм тренирал в залата, защото аз се подготвях доста усилено тези дни. Там трябва да дадем всичко от себе си, да сме спокойни и да си изиграем съчетанията без падане. Състезанието ще е тежко, защото има много добри състезатели. Ще заложа на чисто изпълнение. Планът е да играя по-лесни неща, но да са по-чисти. Целта ми е да взема квота, а след това ще усложнявам съчетанията си. Брат ми ще ми липсва, защото той е нещо като мой треньор, мой ментор.Той все пак ще е в залата, в публиката. Ще ме гледа и след тренировките ще може да ми даде съвети. В залата ще бъдат и родителите ми, какато и роднини от България. Това е супер, защото ще си имаме агитка“, това сподели при заминаването дебютантът на такъв форум Кевин Пенев.
„Важно състезание. Най-важното в последните четири години. Има тръпка. Искам да си изиграя всичко, да направя едно добро състезание и резултатите ще дойдат. Най-важното ще е представянето в многобоя. Мисля, че с подготовката, която направих всичко ще мина добре. И двамата с Кевин имаме шанс да спечелим квота, но трябва да си изиграем шестте уреда без грешка“, сподели Йордан Александров.

За съжаление при жените България няма да има своя представителка. Палома Спиридонова, която на европейското също доби право да се състезава в Белгия  ще пропусне надпреварата заради операция.


Българската делегация е водена от легендите в този спорт у нас, олимпийските вицешампиони Красимир Дунев и Йордан Йовчев. Треньор е Милко Танкушев, а физиотерапевт - Любомир Панев.

Заявки за участие в световното са подали  500 състезатели от 80 държави. Квоти ще получат първите 9 състава (от 3 до 5 състезатели) в отборното класиране, от индивидуалния многобой - при мъжете първите 8 , а при жените първите 14 състезателки, който не са взели визи с отборите си, както и от финалите на отделните уреди – победителите на всеки уред (6 при мъжете и 4 при жените), които не са взели визи в отборното и от индивидуалния многобой.

През 2024 година право да участват в Олимпиадата ще могат да добият състезатели участвали вт четирите световни купи, както и в европейското първенство.

Китай, Япония и Великобритания вече имат спечелени олимпийски визи след като заеха първите три места в отборното класиране на шампионата на планетата миналата година в Ливърпул.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сифан Хасан спечели маратона в Париж

Нидерландката Сифан Хасан, бронзова медалистка в бяганията на 5000 и 10000 метра при жените на Олимпиадата, спечели лекоатлетическия маратон на Игрите в Париж. 31-годишната Хасан, носителка и на олимпийските титли в двете дисциплини от Токио 2020 и победителка от маратоните в Лондон и Чикаго през 2023-а, триумфира на трасето във френската..

публикувано на 11.08.24 в 12:17
Семен Новиков

Новиков и Калейн ще бъдат знаменосци по време на закриването

Олимпийският шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма Семен Новиков и вицешампионката в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Боряна Калейн ще бъдат знаменосци на българската делегация на закриването на Игрите в Париж 2024. Церемонията ще се състои тази вечер от 22:00 часа на "Стад де Франс" във френската..

публикувано на 11.08.24 в 11:04

Без българско участие в последния ден на Игрите в Париж

Без българско участие ще премине днешния последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж. Ще бъдат изиграни последните 13 финала, в които ще бъдат определени шампионите на маратон за жени (начален час 9:00), модерен петобой за жени (12:00), вдигане на тежести за жени в категория над 81 килограма (12:30), борба свободен стил за мъже в..

публикувано на 11.08.24 в 09:13
Станимир Стоилов

Гьозтепе на Станимир Стоилов започна с равенство в Суперлигата

Българският треньор Станимир Стоилов дебютира в турската Суперлига с отбора си Гьозтепе (Измир) с нулево равенство при гостуването на Анталияспор в 1-ия кръг. Гьозтепе се завърна в елита на Турция след две години пауза, а Стоилов беше човекът, който спечели промоцията. Срещата не изобилстваше от кой знае колко голови положения, като всеки..

публикувано на 11.08.24 в 06:09
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна в Монреал

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" 1000 в Монреал (Канада) с награден фонд 6.8 милиона долара. Поставеният под номер 7 в схемата Димитров пропусна три мачбола във втория сет и отстъпи пред 62-ия в световната ранглиста Алексей Попирин (Австралия) с 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2:38 часа. Димитров..

публикувано на 11.08.24 в 06:07

САЩ спечелиха пета поредна титла

Мъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели пета поредна и рекордна общо 17-а титла от Олимпийски игри. В повторение на финала от Игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“ в битката за златото на Олимпиадата в Париж. Франция остана със среброто..

публикувано на 11.08.24 в 06:04

Левски е неудържим, вече е лидер с 5 точки аванс

Александър Колев се разписа два пъти, а Мустафа Сангаре записа гол и асистенция за успеха на Левски с 3:0 като домакин срещу Крумовград в мач от четвъртия кръг на първенството.  "Сините" са с пълен актив от 12 точки и имат пет повече от четирите отбора с по седем зад тях. Левски контролираше изцяло играта срещу Крумовград през първото полувреме и успя..

публикувано на 10.08.24 в 23:20