Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар: България е силно ангажирана с износа на украинско зърно

Еврокомисарят по транспорта Адина Вълян (вдясно) и украинският вицепремиер Олександр Кубраков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е силно ангажирана в помощта си за Украйна по износа на зърното. Това каза еврокомисарят по транспорта Адина Вълян на съвместен брифинг с украинския вицепремиер по възстановяването и министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата Олександр Кубраков. 
Тя изрази надежда, че Румъния ще сътрудничи повече за поддържане на плавателните възможности по Дунав. 
4 млн. тона зърно са изнесени през август, съобщи министър Кубраков. 
Еврокомисар Вълян каза, че се надява на подобрение през октомври през канала до Сулина, което да повиши капацитета за износ от там. Тя допълни, че има неизползвани възможности около Полша, които да помогнат за тази цел.  
Кубраков определи като "лоша новина" високата цена на застраховките на стоката. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файненшъл таймс" алармира за сериозен недостиг на ПВО по източния фланг на НАТО

НАТО изчислява, че Европа разполага с едва пет процента от противовъздушната отбрана, необходима за защита на източния ѝ фланг. Това твърди източник на изданието ​​"Файненшъл таймс". Вестникът пише, че войната на Русия срещу Украйна е показала важността на противовъздушната отбрана. Киев е принуден да поиска от съюзниците си допълнителни..

публикувано на 30.05.24 в 12:53

Община Бобов дол ще вдига местните данъци

Общината в Бобов дол ще вдига местните данъци и предвижда затягане на финансовота дисциплина - това е според изготвен оздравителен план 2024- 2026 год., каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Замислни са и мерки по контрола за разходите, за повишаване на събираемостта и събиране на задълженията от некоректни платци и др. Общината..

публикувано на 30.05.24 в 12:48

България е сред страните с най-висока бюджетна прозрачност

България повишава оценката си за бюджетна прозрачност от деветото изследване на Международното бюджетно партньорство "Отворен бюджет" за 2023 година. Това показват резултатите от последното изследване, цитирани от Министерството на финансите. Оценката за бюджетна прозрачност на България се повишава на 79 пункта спрямо 71 пункта от предходното..

публикувано на 30.05.24 в 12:41

НАП: Завършилите средно образование, които не са започнали работа, да внасят здравните си вноски

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски.  Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите. Здравната вноска е 37,32 лева месечно.  Те..

публикувано на 30.05.24 в 12:38
Министерство на правосъдието

Да се изчака КС за шестата поправка на Конституцията преди финализирането на работата по ЗСВ

Прокурори призоваха Министерството на правосъдието да изчака произнасянето на Конституционния съд по шестата поправка в основния закон, преди да финализира работата си по новия Закон за съдебната власт.  Това стана по време на организираната от ведомството дискусия  по проектозакона, изготвен от предишния екип на министерството...

публикувано на 30.05.24 в 12:30

В Габрово се провежда форум, посветен на биоразнообразието

Габрово е домакин на международен форум с фокус върху опазването на биоразнообразието и ролята на цифровите технологии . В семинара, организиран в рамките на международния проект "Природата ПЪРВО", в сътрудничество с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, участват експерти от България и Европа, представители на..

публикувано на 30.05.24 в 11:52

Украинските сили са унищожили два руски катера край бреговете на Крим

Два руски катера са унищожили украинските сили край бреговете на окупирания Крим, потвърди главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. По предварителни данни става дума за високоскоростен транспортно-десантен КС-701 "Тун", съобщиха от ведомството, публикувайки видео. Катерите са унищожени с украински ударни морски..

публикувано на 30.05.24 в 11:50