Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Радойска: Искаме в по-горната дивизия на Лига на нациите

Снимка: bfunion.bg

Селекционерът на женския национален отбор по футбол на България Силвия Радойска заяви, че целта пред отбора е класиране в по-горната дивизия в турнира Лига на нациите. Тя даде пресконференция преди втория мач за "лъвиците" в турнира, който е срещу тима на Косово. Двубоят е във вторник (26 септември) от 18:00 часа на стадион "Локомотив" в Пловдив.

Българският тим е в най-ниското стъпало на турнира – група 5 на Лига "С" заедно с тимовете на Косово и Република Северна Македония, като първият тим в крайното класиране се изкачва в по-горната дивизия. "Лъвиците" спечелиха първия си мач в групата с 1:0 като гост на селекцията на Република Северна Македония. 

„Много важен успех за нашия отбор. Македония е състав, който винаги сме искали да побеждаваме. Тази победа донесе една допълнителна положителна емоция. Момичетата са още по-мотивирани за предстоящия двубой с Косово и добиха по-голяма увереност, че могат да играят футбол и да побеждават. Изключителна чест и привилегия е Йоана Станкова да бъде публикувана в страницата на УЕФА, като първата състезателка, отбелязала гол в новия турнир Лига на нациите за жени. Ние сме млад отбор, имаме много млади и перспективни състезателки", коментира Радойска. 

Старши треньорът на българския тим обърна внимание и на отбор на Косово, от който България допусна две загуби в приятелски срещи през тази година. 

„Играхме два приятелски мача с отбора на Косово – през февруари в Турция и един мач през април на Националната футболна база в Бояна. За съжаление, загубихме и двата мача, така че сега сме двойно по-мотивирани за предстоящия двубой. Отборът на Косово е доста балансиран и разполага с добри състезателки във всички линии, имат доста силни състезателки като индивидуалности, познаваме добре техния отбор, знаем какво да очакваме, надяваме се, че ще успеем да им се противопоставим. Видели сме, че имат проблеми в някои фази от играта и се надяваме утре да се възползваме от това по най-добрия начин. В България сме, пред наша публика, надяваме се да дойдат доста хора да ни подкрепят. Косово е доста опитен отбор, от години не е пропускал световни и европейски квалификации, но се надяваме пред наша публика да ги победим“, каза още старши треньорът на националния отбор и разясни, че няма кадрови проблеми преди двубоя с Косово.

„Имаме цел да преминем в следващата дивизия. Това сме си поставили като цел пред щаба и футболистите. Затова и утрешният двубой е много важен за нас, защото една евентуална победа би предопределила наше класиране напред. До момента рядко използвах Симона Петкова и Евдокия Попадинова по една или друга причина, но сега и двете са на разположение. Евдокия има леки проблеми, които се обадиха след мача с Македония, но е готова за мача. За радост, нямаме проблеми с контузени състезателки. Всички са здрави и са на разположение“, обясни селекционерът на България. 

„В Пловдив се чувстваме като у дома си. До момента тук имахме неприятни резултати, но пък отборът натрупа богат опит срещу силни съперници. За съжаление, не успяхме да зарадваме пловдивската публика, но се надяваме, че сега ще успеем да го сторим“, завърши Силвия Радойска. 

Една от състезателките в тима - Лора Петрова - също изрази увереност в способностите на тима преди предстоящия мач и обясни, че настроението в тима е приповдигнато след успеха срещу Северна Македония в първия мач в Лигата на нациите. 

„Настроението в отбора е много добро. Очакваме утре да има голяма битка на терена, добре запознати сме стима на Косово и съм сигурна, че ще излезем пределно мобилизирани. Подготвени сме много добре физически и тактически. Излизаме за трите точки и за утвърждаване на първо място в групата. В Пловдив се чувстваме като у дома си, надяваме се много хора дойдат да ни подкрепят и се надяваме да се поздравим с успех“, обясни Лора Петрова.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берое (Стара Загора) се наложи с 1:0 над Септември (София)

Новакът в елита Септември (София) потегли с неуспех

Отборът на Берое (Стара Загора) започна успешно новия сезон в efbet Лига, след като се наложи с 1:0 над Септември (София) на националния стадион "Васил Левски". Сантяго Годой осигури успеха на гостите с попадение шест минути след началото на втората част. Тимът на треньора Хосе Луис Ачиари имаше превъзходство през по-голямата част от мача и..

публикувано на 22.07.24 в 23:20
Веселин Великов

Веселин Великов: Червеният картон предреши мача

Старши треньорът на Хебър (Пазарджик) Веселин Великов се извини на публиката на тима за пропуснатите точки, но смята, че ранното изгонване на Николай Николаев е повлияло за загубата с 0:2 от Спартак (Варна). Пазарджиклии трябваше напрактика да правят нов отбор, след като доста играчи си тръгнаха, както и Любослав Пенев на треньорския пост...

публикувано на 22.07.24 в 23:04
Александър Томаш

Томаш за стадиона в Пазарджик: Мъчим футбола

Завърналият се в елита отбор на Спартак 1918 (Варна) започна първенството с успех с 2:0 над Хебър (Пазарджик), като двата гола бяха дело на Ахмед Ахмедов и Антонио Вутов. Новият наставник на тима Александър Томаш беше доста разочарован от игрището, което в Пазарджик не предполага да се играе бърз и техничен футбол. Той говори и за това как..

публикувано на 22.07.24 в 23:01
Ловеч победи ЦСКА София II с 1:0

Обновеният Ловеч започна с победа като гост

Обновеният отбор на Ловеч започна сезона във Втора лига с успех над новака ЦСКА София II с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Виктор Василев в 38-ата минута. Домакините останаха с десет души в 80-ата минута, когато Марк-Емилио Папазов беше изгонен с директен червен картон заради ритник към Кингсли Бучи. Вторият тим на Ботев..

публикувано на 22.07.24 в 22:30
Спартак (Варна) победи с 2:0 Хебър в Пазарджик

Спартак (Варна) се върна в елита с победа

Отборът на Спартак (Варна) се върна в Първа лига с победа 2:0 над Хебър 1918 (Пазарджик) в 1-ия кръг на новото първенство. Срещата в Пазарджик беше определено доминирана от гостите от Морската столица, а лошият терен им попречи да стигнат до по-убедителна и ранна победа. Ахмед Ахмедов откри резултата в края на първото полувреме, а в..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Израелският футболен тим Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре, където ще излезе срещу Черно море (Варна) на 25 юли, в мач от втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите, съобщи за БТА изпълнителният директор на ФК Ловеч Добрин Джабарски. Обикновено гостуващите отбори в европейските клубни турнири пътуват ден преди..

публикувано на 22.07.24 в 20:28
Адриан Андреев

Ясни са съперниците на Андреев и Нестеров във Верона

Българската тенис-надежда Адриан Андреев ще играе срещу грузинеца Николоз Басилашвили в първия кръг на турнира от сериите "Чалънджър" във Верона, който е с награден фонд 120 хиляди евро. Жребият за основната схема на турнира беше изтеглена днес, а опитният 32-годишен Басилашвили влиза от квалификациите. В кариерата си той има пет титли от..

публикувано на 22.07.24 в 20:24