Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние

"Често Русия се представя за "големия брат". А всъщност истината е, че ние сме дали езика и православието на Русия", подчерта експертът

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

Казусът с Руската църква придоби сериозни политически измерения след експулсирането на трима души, служили в църквата. Според Искрен Иванов - доктор по политически науки и експерт по международна сигурност, Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние

"След разпадането на Съветския съюз Русия загуби възможността си да упражнява твърда сила първо поради факта, че технологично тя беше доста изостанала, и всъщност си остана "интелигентна сила" - възможността с ценности, с култура да се влияе върху политическия процес на страни, които представляват интерс за Руската федерация. Истината е, че страните, които представляват най-голям интерес за Русия, са страните от бившия социалистически блок. Това е причината, поради която тази "мека сила" се състои именно в промотирането на ценности като обща религия, обща духовност, общ език и т.н. - неща, които често можем да чуем като част от руската пропаганда".
По думите му отношенията между Руската православна църква и Българската православна църква се представят съвършено погрешно:

"Често Русия се представя за "големия брат". А всъщност истината е, че ние сме дали езика и православието на Русия. Отношенията по скоро тръгват от България към Русия, а не от Русия като "големия брат" към България". 
Православието е наднационално и в него няма деление на етноси и националности, категоричен бе Иванов. 

"Ако има някаква опасност за националната сигурност на страната, аз съм сигурен, че българските служби ще получат информация за това от нашите партньорски служби. Най-важното е да се действа своевременно, по-бързо и по-решително, защото когато се бавят решенията, можем да стигнем до ситуации, в които виждаме, че тези лица, които бяха изгонени от България, доста дълго време са си позволявали да развиват една дейност, която е била против националните интереси на страната", коментира още експертът. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Световния ден на инженера - има ли интерес към обучение в инженерни специалности

На 4 март се отбелязва Световният ден на инженера . Това е международен празник, който цели да покаже значимостта на инженерите и инженерната наука за разрешаване на глобалните предизвикателства. Инженерната мисъл е необходима за разрешаване на проблеми в области като климат, енергийна сигурност, водни ресурси, строителство, транспорт,..

публикувано на 04.03.24 в 16:31

ЕК глоби „Епъл“ с 1,8 млрд. евро

Европейската комисия глоби „Епъл“ с 1,8 милиарда евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за излъчване в интернет на музика за потребителите на айфони и айпади, или ползвателите на операционната система iOS.  Злоупотребата се извършва чрез онлайн магазина на компанията за приложения (App Store),..

публикувано на 04.03.24 в 16:27

Богдан Милчев: Корупцията пречи да бъде намален броят на катастрофите

От Института за пътна безопасност смятат, че и корупцията пречи да бъде намален броят на катастрофите със загинали и тежко пострадали хора.  Проблемите се дължат не само на неразумно шофиране, но и на лоши пътища, заяви пред БНР Богдан Милчев от института: "Никой шофьор не иска да убие друг, но това се случва всеки ден. Скоростта е тази, която ни..

публикувано на 04.03.24 в 16:23

Изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини

Утре, 5 март, изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни в една учебна година, в които ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител. То е записано в проект на правителствено постановление за изменение на Наредбата за приобщаващото образование...

публикувано на 04.03.24 в 16:12

КНСБ: 15 млн. лева повече се насочват към заетост на безработни и за обучение

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството.  Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена..

публикувано на 04.03.24 в 15:54

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED..

публикувано на 04.03.24 в 15:41
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите

Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите на своите партии на тези избори за президент на САЩ. Това заяви пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави: " За Супер вторника, който е на 5 март, няма абсолютно никаква интрига. Не си спомням първични избори и в двете партии да са без интрига и всичко да е ясно. ... Ще..

публикувано на 04.03.24 в 15:36