Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние

"Често Русия се представя за "големия брат". А всъщност истината е, че ние сме дали езика и православието на Русия", подчерта експертът

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

Казусът с Руската църква придоби сериозни политически измерения след експулсирането на трима души, служили в църквата. Според Искрен Иванов - доктор по политически науки и експерт по международна сигурност, Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние

"След разпадането на Съветския съюз Русия загуби възможността си да упражнява твърда сила първо поради факта, че технологично тя беше доста изостанала, и всъщност си остана "интелигентна сила" - възможността с ценности, с култура да се влияе върху политическия процес на страни, които представляват интерс за Руската федерация. Истината е, че страните, които представляват най-голям интерес за Русия, са страните от бившия социалистически блок. Това е причината, поради която тази "мека сила" се състои именно в промотирането на ценности като обща религия, обща духовност, общ език и т.н. - неща, които често можем да чуем като част от руската пропаганда".
По думите му отношенията между Руската православна църква и Българската православна църква се представят съвършено погрешно:

"Често Русия се представя за "големия брат". А всъщност истината е, че ние сме дали езика и православието на Русия. Отношенията по скоро тръгват от България към Русия, а не от Русия като "големия брат" към България". 
Православието е наднационално и в него няма деление на етноси и националности, категоричен бе Иванов. 

"Ако има някаква опасност за националната сигурност на страната, аз съм сигурен, че българските служби ще получат информация за това от нашите партньорски служби. Най-важното е да се действа своевременно, по-бързо и по-решително, защото когато се бавят решенията, можем да стигнем до ситуации, в които виждаме, че тези лица, които бяха изгонени от България, доста дълго време са си позволявали да развиват една дейност, която е била против националните интереси на страната", коментира още експертът. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31