Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Спасов: Вече не сме в годините на класическите професии, които работим цял живот

Митове за преквалификацията - защо у нас има съпротива?

Антоанета Кацарова: С навлизането на нови технологии хората ще станат по-висококвалифицирани, а не безработни

| Анализ
Снимка: БГНЕС

Около 37 000 българи са завършили или посещават в момента курсове за професионална квалификация и преквалификация в центровете на Националната агенция за професионално образование и обучение.

Около 1/3 от посещаващите центровете за професионално обучение искат да започнат собствен бизнес, казва Люба Кръстева, главен експерт в Националната агенция за професионално образование и обучение.

Мотивацията на хората в активна възраст да се преквалифицират допълнително, за да запазят работното си място, не е достатъчна, отчитат експертите.

"Ако не се преквалифицираме, има риск да изпаднем далеч назад, в групата на трайно безработните", предупреждава Цветан Спасов, ръководител на ОП "Развитие на човешките ресурси" в Министерството на труда и социалната политика.

Заделен е огромен ресурс за обучение в дигитални умения, за да се навакса изоставане, което води до лек ръст на безработицата, изтъква той и дава пример - една група от 150 000 души с ниска квалификация трудно си намират работа и имат дълга история на регистрация в бюрата по труда.

Националната кампания "Време за ъпдейт" през лятото е показала, че технологиите вече са навлезли в производствените ни предприятия. Дървопреработващите предприятия вече не търсят дърводелци, а програмисти. Във фабриките за захарни изделия пък само допреди 4-5 години е било необходимо да работят 16 души на 2 смени, за да сгънат около 2 000 кутии за бонбони, сега една жена за 8 часа сгъва 24 000 кутии.

Вече не сме в годините на класическите професии, които работим цял живот, посочва още Цветан Спасов. По думите му докато българинът не разбере, че трябва да е гъвкав, каквото и да направи администрацията, трудно може да промени статистиката, която не е положителна в настоящия момент.

Снимка: Pixabay

Нещата не са чак толкова черни, колкото изглеждат според статистиката. Центровете за професионално обучение вече са доста популярни както сред работодателите, така и сред НПО, смята Антоанета Кацарова, директор на "Професионално обучение" в Българската стопанска камара. Според нея пред българските работници и служители има достатъчно възможности за развиване на уменията.

Кацарова е категорична, че с навлизането на роботизация в производството ще намалее непривлекателният труд, а преквалифицирайки се, хората ще запазят възможността си да работят, обслужвайки машини от ново поколение.

"Това, което ще се промени, е хората да станат по-висококвалифицирани, а не безработни. Тези роботи се създават от хора, хора ги обслужват, хора контролират тези процеси."

"Трябва да се преодолее една психологическа бариера в цялото население – оказва се, че колкото е по-квалифициран човек, толкова повече се квалифицира. Тези, които не са квалифицирани, нямат желание. В по-възрастното поколение битува представата – аз съм учил, завършил съм, това ще си работя цял живот.  Оттам идва донякъде и съпротивата да се надгражда квалификация, да се добива нова. При по-младото поколение този подход е силно променен", подчертава Кацарова.

Хората, особено тези с по-ниско образование, в селата, по-възрастните все още не вярват, че обучението и образованието ги правят по-конкурентноспособни на пазара на труда, коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

По националния план за действие по заетостта е предвидено обучение в дигитални умения на половин милион души - най-мащабното обучение в историята, отбелязва тя.

Все още има огромен недостиг на подходящи кадри. Това е основен фактор за работодателите да не разширяват дейността си. Те трябва да ги обучат, тоест образованието не дава необходимите умения, за да може човек директно да бъде нает, допълва Славова.

"Работодателят трябва да го дообразова и обучи."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55