Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобиха родители във Велико Търново, децата им нямали задължителни ваксини

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново е глобила петима родители, защото не са завели децата си на задължителни ваксинациии. 

Здравните власти продължават с активните проверки за продажбата на "райски газ“ на непълнолетни. 

Причините за непоставяне на ваксините от задължителния имунизационен календар за децата срещу полиомиeлит, морбили, дифтерия, тетанус са различни, коментираха от здравната инспекция във Велико Търново и уточниха, че като цяло процентът на антиваксърите в областта е нисък. Родителите са глобени с по 50 лева. 

Пет са били санкционираните със същата глоба родители и миналата година за пропуснати задължителни ваксини за децата им.

855 проверки за незаконна продажба на така наречения „райски газ“ на деца са направили здравните власти в региона от началото на годината до сега. Повечето от проверките в дискотеки, районите около учебни и детски заведения са били съвместно с полицията. 

Издадени са две предписания на питейни заведения. От РЗИ не съобщават за наложени глоби и принудителни административно-наказателни мерки. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00