Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони са "скандални", смятат в ГЕРБ-СДС

Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС определиха като "скандални" предложените от правителството териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Приемането им беше отложено за петък, а от правителството анонсираха и отпадане на проекти по Плана за възстановяване. 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди началото на работата в пленарната зала, че очаква в петък правителството да отмени някои кратки текстове. На въпрос на "Хоризонт" той поясни, че е разговарял по телефона с премиера Николай Денков, както и с Кирил Петков:

"Има няколко неща, които ни смущаваха, той (Денков – б.р.) прие аргументите ни и именно затова днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха и то се съгласи, че трябва да се променят, се надявам в петък на Министерски съвет да ги променят. Аз мисля, че акад. Денков разбра какво му казвам". 

От своя страна депутатът Делян Добрев заяви:

"Правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае какви са, откъде дойдоха, кога участваха в търг, имало ли е изобщо търг, как са подбирани тези фирми…".

Добрев изброи някои от компаниите, чиято собственост е неясна.

Според депутата Жечо Станков правителствените планове нарушават решение на Народното събрание относно продължаването на живота на централите "Марица-изток".

"Тези планове нарушават решението на НС, заложените срокове, че мините и ТЕЦ-овете в България трябва да работят поне до 2038 г., което е записано в интегрирания план "Енергетика – климат". Това са над 49 000 души, пряко и косвено, които са засегнати от това". 

ДПС подкрепят исканията на ГЕРБ, обясни депутатът Делян Пеевски.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че отново се демонстрира некомпетентност по отношение на териториалните планове за въглищните региони и ГЕРБ залита по риториката на „Възраждане“, която срещу инвестициите в тези региони. Относно фирмите, които са заявили инвестиционно намерение, той заяви, че те не са получатели на средства:

"Няма нищо, което тези фирми, те са споделили своето инвестиционно намерение, това са техни инвестиционни планове. Под никаква форма не ги прави бенефициент по териториалните планове, не е имало някакъв механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение е намерил някакво място в този индикативен списък с проекти. Обезпокояващо е, че инвеститори, които дръзват да споделят своите намерения биват хулени".

Той отрече да е работил в една от фирмите, заявили инвестиционно намерение.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" България няма интерес от декарбонизацията, защото страната ни разчита на ТЕЦ-овете си.

За лидера на БСП Корнелия Нинова спорът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за въглищните региони е заради парите по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Ако някой е имал съмнение какво държи сглобката до днес, днес би трябвало вече да прогледне. Това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на обществени пари. Виждате скандала между управляващите две партии за това, че "Продължаваме промяната" са написали в Плана за възстановяване и устойчивост свой кръг от фирми, които да получат големия пай от парите, свои спонсори. Имитацията от страна на Борисов на критика към "Продължаваме промяната" свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава".

БСП ще подкрепи предложението, подкомисията за управление на еврофондовете да се превърне в Комисия, но смята, че това няма да даде резултат, тъй като утре е крайният срок за предаване на териториалните планове за въглищните райони в Еврокомисията.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40