Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласове от Украйна" - Епизод 9 - На място в София

Разговор за войната, хората и мечтата за мир

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

На 1 октомври започва филмовият етнофестивал ОКО, организиран от украинската българка Тетяна Станева. Освен филми, фестивалът е съпровождан от уникалните фотографии на украинския българин от украинската Бесарабия Олександър Барон, който от два дни вече е в България. 

Снимка: Ирина Недева
Бесарабската българка Тетяна Станева, която е журналист и културен деец, сподели преди няколко месеца за щастието, че бъгарският Национален филмов център е одобрил международния фестивал за етнографски филм ОКО - четвъртото издание да бъде в София, но едновременно с щастието има и дълбоко разочарование и страх, че отпуснатата много по-малка сума от поисканата няма да стигне. 

"Отпуснаха ни само 10%. Цялата сума трябваше да я търсим някъде. В България има страхотни българи, страхотни хора, на които тя може да се опира. Те ме накараха да направя дарителска кампания. Тогава я започнах. Беше ме страх, че няма да съберем сумата, защото знам колко е трудно да се събират пари за култура. Стана чудо. Събрахме повече отколкото планирахме и трябваше да гарантираме на НФЦ", обясни тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". И добави:

"Получаваме 10%, а по фактура трябва да се отчетем 100% - за целите 70 000. За нас беше невъзможно". 

Решихме да се откажем от тези пари, за да нямаме административни проблеми, подчерта Станева. По думите й сега нямат финансиране от Националния филмов център. За нас обаче е голяма чест, че те все пак ни подкрепиха, отбеляза тя. 

"Филмите, които докарахме от Украйна - имаме цял блок филми за войната, са много тежки. За откриването готвим много тежък филм, който е като видеоучебник за историята на войната в Украйна", подчерта Тетяна Станева. Тя сподели, че е много трудно да изгледаш такъв филм наведнъж, човек има нужда да спре и да поплаче

"Украйна е нашият дом и няма как да възприемаме тази държава като чужда. Всеки войник от нашите земи на фронта защитава своя дом, своята земя. Всички знаем какво прави руският мир, руското освобождение", каза от своя страна Олександър Барон - главен редактор на онлайн медията "Бесарабски фронт". Бесарабия е украинска, категоричен е той. 

"Ние нямаме друг избор - трябва да победим, иначе това е разруха. Искаме да сме свободни".

Фотографиите на Барон са част от специален аукцион, който се открива вечерта преди началото на филмовия фестивал ОКО. Изложбата е озаглавена "Хората на Украйна в мир и във война". 

Парите, които ще съберем, ще бъдат дадени на 88 батальон на морската пехота от Болград, обяви Олександър Барон. В този батальон има предимно украински българи. 
Снимка: Ирина Недева
Куратор на фотоизложбата е Росица Гичева. Според нея особеното в погледа на Олександър Барон е талантът му да намира парченца красота в абсолютния ужас:

"Той не го прави, защото намира разрухата на войната за красива, а го прави, защото вътрешният му свят не може да приеме този ужас на войната, не може да се примири с дивачеството, което разрушава цивилизацията. Обективът му търси и много често намира изход. С композициите и кадрите си той постоянно показва, че изход от кошмара на войната не може да няма. Показва още даже, че изходът е тук, съвсем близо. С това показва, че цивилизацията има от какво да се роди отново". 


Откриването на изложбата е на 30 септември от 17 часа в Аукционна къща "Енакор" на ул. "Иван Денкоглу" №30 в София. Търгът ще се проведе на същото място на 6 октомври от 19 ч. Търгът ще се излъчва на живо в световните платформи за аукцион.
 
Снимки: Юлиана Барон - дъщеря на Олександър Барон

Цялата тема на Ирина Недева можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43
Гергана Дамянова

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена

Полицията в Кюстендил издирва 33-годишна жена. Издирваната Галя Дамянова Христова е в неизвестност от събота - 1 юни. Напуснала е дома си около 22 ч., без да вземе никакви лични вещи със себе си. Обявена е за общодържавно издирване по молба от семейството ѝ.  От Районното управление в Кюстендил умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се..

публикувано на 04.06.24 в 19:37

Алберта Алкалай: Младите хора откриват ключа за мирно съществуване в емпатията и липса на предразсъдъци

За 11-и път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал "Приятелството - смисъл и спасение".   Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след..

публикувано на 04.06.24 в 19:28

На Капитан Андреево задържаха контрабандни спортни стоки

Дни преди европейското първенство по футбол в Германия митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ задържаха тениски и спортни комплекти, брандирани с емблемите на футболни отбори, които ще участват в шампионата, съобщават от Агенция „Митници“.  Тирът с хърватска регистрация е пристигнал на пункта на 30 май, като е превозвал стока от Турция за..

публикувано на 04.06.24 в 19:26

"Дейли телеграф": НАТО разработва множество "сухопътни коридори" в случай на конфликт с Русия

НАТО разработва множество "сухопътни коридори", за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли телеграф". Един от тези коридори минава и през България.  Американски войници ще кацнат на едно от пет избрани пристанища в Северна Европа,..

публикувано на 04.06.24 в 19:05

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село". Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на Тенеси разиграха отбранителна операция в национален и съюзен формат. Над 2000 военни и около 700..

публикувано на 04.06.24 в 19:03