Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското правителство може да спре работа след по-малко от 24 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране.

Предложението на двупартийния Сенат правителството да бъде финансирано краткосрочно до 17 ноември, което да включва помощ за Украйна, "няма път напред и е мъртво при пристигането си". Тази позиция изрази председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Републиканецът Маккарти е под силен натиск, тъй като съпартийците му в Камарата не успяха да се обединят около план за предотвратяване на спирането на дейността на американската администрация на фона на съпротивата на 21 твърдолинейни консерватори срещу приемането на краткосрочно удължаване на финансирането. 

Днес се очакват допълнителни гласувания, но все още не е ясно какво ще бъде подложено на гласуване, при очевидна липса на консенсус.

По-рано Маккарти заяви, че помощта за Украйна трябва да отпадне от законопроекта на Сената.

От Белия Дом коментираха, че евентуално спиране на работата на правителството на САЩ ще се отрази негативно на брутния вътрешен продукт. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с проведената днес среща при президента преди връчването на втория проучвателен мандат, която..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

Съдебна реформа преди излъчване на правителство в 50-ото НС предлага вторият мандатоносител - ПП-ДБ, като коалицията ще търси подкрепата на 160 депутати, които да приемат 7 законопроекта, насочени срещу корупцията, преди да започнат същинските разговори за правителство. Ако такава подкрепа се намери, процесът може да отнеме около 3 месеца. С..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и..

публикувано на 15.07.24 в 16:38