Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите одобри компромиса за финансиране на правителството на САЩ

Само няколко часа преди очакваното спиране на работа на правителството на САЩ републиканците и демократите в Конгреса сключиха изненадваща сделка за финансиране на администрацията. 

Изненадващо в събота Камарата на представители гласува с огромно мнозинство от двете политически партии консенсусен законопроект за краткосрочно финансиране, който ще позволи на администрацията да продължи работа за още 45 дни. Законопроектът беше подкрепен с гласовете на 209 демократи и 126 републиканци, а против него се обявиха 90 конгресмени от републиканската партия и един демократ, който обясни вота си с липсата на помощ за Украйна. 

"Беше трудно, но се справихме", каза след гласуването председателят на Конгреса Кевин Маккарти. Той допълни, че законопроектът включва 16 милиарда долара федерална помощ за справяне с щетите от бедствията, която президентът Байдън поиска през лятото. Проблемите с финансирането на правителството дойдоха, след като републиканците в Камарата на представителите се опитаха безуспешно да приемат законопроект за временно финансиране, който съдържа елементи от консервативната политика по отношение на сигурността на границите и съкращенията на разходите. 
Националният дълг достигна 33 трилиона долара за първи път в историята по-рано през септември, което засили опасенията сред консерваторите, че държавните разходи са извън контрол. 

По публикацията работи: Мария Петрова - Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Компромисен вариант за финансиране на правителството в САЩ не включва помощ за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри компромисен вариант на законопроект, който ще позволи финансиране на правителството и след 1 октомври. В него обаче не се включва предвидената помощ за Украйна. . 335 конгресмени гласуваха “за”,..

публикувано на 30.09.23 в 22:51

Правителството на САЩ спира работа?

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране. Предложението на двупартийния Сенат..

публикувано на 30.09.23 в 12:07

Федералната администрация на САЩ се подготвя за спиране на работата

Правителството на САЩ уведоми официално федералните служители да се подготвят за спиране на дейността им, след като в американския Конгрес не беше постигнато съгласие по отношение на финансирането. Милиони държавни служители са заплашени да спрат да..

публикувано на 29.09.23 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три..

публикувано на 27.04.24 в 09:30

Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиерата на "Емоции от първа необходимост"

Тази вечер на камерната сцена на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде премиерата на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на режисьорката Ева Данаилова.  Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" по фрагменти от..

публикувано на 27.04.24 в 09:05
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана,..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46