Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите одобри компромиса за финансиране на правителството на САЩ

Само няколко часа преди очакваното спиране на работа на правителството на САЩ републиканците и демократите в Конгреса сключиха изненадваща сделка за финансиране на администрацията. 

Изненадващо в събота Камарата на представители гласува с огромно мнозинство от двете политически партии консенсусен законопроект за краткосрочно финансиране, който ще позволи на администрацията да продължи работа за още 45 дни. Законопроектът беше подкрепен с гласовете на 209 демократи и 126 републиканци, а против него се обявиха 90 конгресмени от републиканската партия и един демократ, който обясни вота си с липсата на помощ за Украйна. 

"Беше трудно, но се справихме", каза след гласуването председателят на Конгреса Кевин Маккарти. Той допълни, че законопроектът включва 16 милиарда долара федерална помощ за справяне с щетите от бедствията, която президентът Байдън поиска през лятото. Проблемите с финансирането на правителството дойдоха, след като републиканците в Камарата на представителите се опитаха безуспешно да приемат законопроект за временно финансиране, който съдържа елементи от консервативната политика по отношение на сигурността на границите и съкращенията на разходите. 
Националният дълг достигна 33 трилиона долара за първи път в историята по-рано през септември, което засили опасенията сред консерваторите, че държавните разходи са извън контрол. 

По публикацията работи: Мария Петрова - Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Компромисен вариант за финансиране на правителството в САЩ не включва помощ за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри компромисен вариант на законопроект, който ще позволи финансиране на правителството и след 1 октомври. В него обаче не се включва предвидената помощ за Украйна. . 335 конгресмени гласуваха “за”,..

публикувано на 30.09.23 в 22:51

Правителството на САЩ спира работа?

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране. Предложението на двупартийния Сенат..

публикувано на 30.09.23 в 12:07

Федералната администрация на САЩ се подготвя за спиране на работата

Правителството на САЩ уведоми официално федералните служители да се подготвят за спиране на дейността им, след като в американския Конгрес не беше постигнато съгласие по отношение на финансирането. Милиони държавни служители са заплашени да спрат да..

публикувано на 29.09.23 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет..

публикувано на 26.07.24 в 19:40