Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на арменската общност на протест заради събитията в Нагорни Карабах

На протеста в Русе - 1 октомври 2-23 г.
Снимка: Ася Пенчева

Десетки представители на арменската общност в България протестираха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си.

Демонстрацията, която започна в 13:00 часа, е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове - пред арменските храмове в страната. 


"Основното послание е да няма повече жертви", казва Мери Балян.


Арменци от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе се събраха пред сградата на Европейската комисия, за да изразят недоволството си заради случващото се Нагорни Карабах , което категорично определиха като етническото прочистване:


 "Европейският съюз има някакви лостове, с които може да оказва влияние върху Азербайджан", отбеляза Мери Балян. 


Над 100 000 бежанци от анклава вече са в Армения, след като Азербайджан установи пълен контрол над областта. 

 

"Армения остана без защитник";


ай-трагичното е, че ние на тази област имаме безкрайно много артефакти, катедрали, прочутите арменски хачкарове, каменните кръстове, ако светът не направи нищо, всичко това ще бъде унищожено от Азербайджан".

 

"Голяма част от хората страдат, това е недопустимо в нашия век, да се случват такива неща", казаха пред Българското национално радио участници в протеста.


Сред тях беше и композиторът Хайгашот Агасян:  "Европа - поне тя да удари по масата и да каже: стига Умират млади хора, да обърнат внимание на Армения, както обръщат внимание на Украйна".

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протестни шествия в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София/Снимка: БГНЕС

В Русе арменци се събраха на митинг пред сградата на Общината, за да подкреп