Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на протестиращите на АМ "Тракия" се увеличава, движението по обходните маршрути е натоварено

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания. Това са предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", гарантиране на работата на ТЕЦ-овете в пълен капацитет до 2038 година, изработване на енергийна стратегия, отлагането на либерализацията на енергийния пазара за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност на домакинствата, прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове и отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони. Синдикатите очакват покана за среща с депутати в Народното събрание днес или утре. 

Броят на протестиращите на магистрала "Тракия", с напредването на деня се увеличава, а заради блокираните пътища движението по обходните маршрути е натоварено. Край Гълъбово се е образувала колона от ТИР-ове. Миньорите от дър