Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница остава

Група от "Топлофикация"-Перник се присъедини с над 20 коли към протестиращите вече 24 часа енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от "Открит въгледобив" на АМ "Струма". пристигнаха с над 20 коли, така два протеста се сливат, казаха техни представители за БНР. 

Перничани пристигнали по магистралата, за да подкрепят протеста на енергетиците и миньорите от Бобов дол. Същевременно нощната смяна на протеста се прибра след 8 часа след една спокойна, но студена нощ на магистралата, при 5 градуса. 

Група от синдикалисти в ТЕЦ "Бобов дол" и мините, шефът на централата инж. Любимир Спасов се готвиха да заминат за срещата с премиера Денков в НС, насрочена за 11 ч. Ситуацията на място е спокойна в очакване на, както се изразяват протестиращите, "добри новини" от София

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница, започнала вчера, ще продължи и днес и до решаване на проблемите с Регионалиня справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите. 

По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел "Бинека", като движението е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него. 

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма". Снощи от ТЕЦ-а докараха и агрегат, за да се осигури ток за през нощта. Осигурява се и храна, сандвичи, и вода, за групата на протеста. 

Енергетиците и миньорите са решени да водят битката до край, докато не получат гаранции, че несправедливият и несъстоятелен според тях План за справедлив преход не бъде променен, не получат гаранции за работата  и поминъка си. 

Йоанис Панайотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", дойде при протестиращите и заяви:

"Това е борба, която ще се отрази върху всеки един български гражданин. Борбата на тези хора е борба на всички нас".

Още детайли чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Резултатите й надвишиха тези от вота за първи мандат, когато тя получи 383 гласа от 751.

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите.  Междувременно в селото започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35. Възрастен мъж при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8 За..

публикувано на 18.07.24 в 14:26
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се изплащат до 2026 година: "В това число 4,  552  милиарда 2024 година, от които 747 милиона са..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода. Екстремните..

публикувано на 18.07.24 в 14:09
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за компенсация ще бъде разработена по познатите на общините процедури, каза Петкова, която участва в първото..

публикувано на 18.07.24 в 13:58