Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна нощ на атаки с дронове срещу Украйна, Киев поиска по-евтини средства за борба с тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалата нощ Русия продължи атаките с дронове срещу цели в Украйна. Свалени са 29 от изстреляните 31 безпилотни летателни апарата. В Днипро от падащите отломки са възникнали пожари, има и разрушения, съобщи военната администрация. 
Снощи южното командване съобщи, че Русия държи на бойно дежурство в Черно море ракетоносец, оборудван с до осем ракети "Калибър". Военните определиха степента на ракетна опасност като много висока.

Въздушна тревога бе обявена в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Запорожка и Донецка област. Снощи южното командване съобщи, че Русия държи на бойно дежурство в Черно море надводен ракетоносец, оборудван с до осем ракети "Калибър". Военните определиха степента на ракетна опасност като много висока.

Руската противовъздушна отбрана е свалила украински дрон над граничния район Брянск, съобщи министерството на отбраната в Москва. Няма данни за жертви и разрушения. 

По-рано Украйна призова западните си партньори да я снабдят с по-евтини средства за противодействие на нападенията от Русия с ирански бойни дронове "Шахед". Президентският съветник Михайло Подоляк сподели в социалната мрежа Х, че мобилните системи NASAMS и Iris-T със зенитни ракети с малък и среден обсег са изключително ефективни срещу руските ракети. Използването им за сваляне на дронове обаче не е ефикасно - заради високата им цена в сравнение с твърде евтините "шахеди". Подоляк посочва, че срещу дроновете много по-ефективни са системи като германската самоходна противовъздушна установка "Гепард", както и преносимите американски противодронови системи "Вампир".

Държавният департамент изрази недоволство, че американският Конгрес не е приел резолюция за финансиране на помощта за Украйна. Говорителят Матю Милър заяви, че украинците са изчерпали голяма част от предоставеното финансиране. Въпреки това и от Киев, и от Вашингтон вчера към Москва беше отправено послание, че Кремъл се лъже, ако си мисли, че Западът вече се изтощава политически и икономически от подкрепата си за Украйна.

Дания съобщи, че отпуска над 14 милиона долара за обща европейска поръчка на боеприпаси за Украйна. В петък от Европейската агенция по отбрана обявиха, че седем европейски страни са поръчали 155-милиметрови артилерийски снаряди за Киев чрез схема за доставка на спешно необходими боеприпаси за Украйна и за попълване на изчерпаните запаси на Запада. "След като миналата година Дания отмени изключението за участие в европейските политики за сигурност и отбрана, сега страната има възможност за цялостно участие в европейското сътрудничество в областта на отбраната", заяви датският военен министър Троелс Лунд Поулсен. Очаква се боеприпасите да бъдат доставени през следващата година.

В нов доклад Американският институт за изследване на войната твърди, че украинските сили са напреднали в контранастъплението в западната Запорожка област и близо до Бахмут. През последните 24 часа руснаците са атакували няколко фронтови линии. Генералният щаб съобщи, че в посока Бахмут руските сили неуспешно са се опитали да възстановят загубената позиция в района на Андреевка в Донецка област. Според анализа наближава кулминацията на контранастъплението в Запорожие. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с ракета", добави Филашкин, цитиран от БТА.   По думите му съоръжението е сериозно пострадало...

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се..

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спад на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53