Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой кандидати за майсторския клас на Райна Кабаиванска

| Интервю
Райна Кабаиванска
Снимка: nbu.bg

Рекорден брой изпълнители кандидатстваха за 23-ия международен клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Над 70 млади оперни изпълнители представиха своите певчески и артистични таланти пред оперната прима. 14 от тях влизат в нейния майсторски клас. 

"Всяка година нивото е все по-високо, но тази година може би е най-високото досега", подчерта пред БНР Петър Барбалов - маркетинг мениджър на майсторския клас и мениджър "Комуникации" на Райна Кабаиванска.

"Различното тази година е броят на участниците. Обикновено г-жа Кабаиванска взима до 10 активни певци, студенти, които да се обучават в нейния майсторски клас. Тази година и поради големия брой на кандидатите, и поради качествата им тя избра 14", отбеляза той. 

В студиото на "Хоризонт до обед" гостуваха трима от спечелилите участие в майсторския клас. Една от тях е Аида Паску от Румъния. Тя е тук за трети път. И сподели очакванията си: 

"Знам, че имам страшно много неща, които мога да науча от Райна Кабаиванска. Тя е ролеви модел за мен, мисля и за всички певци. Тя е легенда в света на операта. За мен е много важно, че за в бъдеще ще пея същия репертоар като нея. Тя може да ми помогне да разбера характерите ми, ролите ми и може да ми помогне с някои технически проблеми, които може да имам. Усещането, че работя с човек, който е минал през всичко това, през тези роли, през тези характери, ме кара да се чувствам защитена, в безопасност. Това ми помага да стана още по-добър изпълнител".

Според нея златната ера на операта е в миналото. Не можем да я възстановим в същия вид сега, но правим всичко възможно, за да възродим и запазим уважението към операта, посочи изпълнителката. 

Трябва да възвърнем миналото, качеството в пеенето, в представлението като цяло, смята Тони Нежич от Хърватия. Загубихме малко от красотата на операта и сме отговорни за това да вървим напред и да върнем онези отминали времена, добави той. 

"Г-жа Кабаиванска е пяла с всички големи гласове, най-големите басове в златната епоха на операта. За мен е чест да съм тук и да имам възможността да се уча от такава дива. Мисля, че в онези златни времена нивото на пеенето е било много по-високо за всички гласове. За мен е чест поне 1% да взема от г-жа Кабаиванска - това би било страхотно", сподели той и обеща, че ще даде всичко от себе си. 

"Райна Кабаиванска е може би един от последните уникални хора в света на операта", изказа мнението си Кристиян Христов - тенор от България. И продължи: 

"Тя е от последното поколение на певци, които наистина са част от златната ера на операта. Чрез нея аз мога да се докосна до всякакви минали хора, които иначе не бих имал възможността, освен чрез записите им". 

"Когато погледнете музиката, има човек пред вас, на когото можете да зададете въпроса - "Как го правиха тези големи певци", и този човек може да ви отговори, защото е бил там - това е нещо уникално, това е нещо, което просто не съществува вече". 

Според него в днешно време средното ниво на певците е на по-високо отколкото в миналото, но ги няма специалните гласове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили. Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Екоинспекцията спря незаконен добив на инертни материали от Дунав в защитена местност

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря незаконен добив на инертни материали от река Дунав в защитена местност около свищовското село Вардим. Нарушението е констатирано при проверки след сигнали от жители на село Вардим и от граждански сдружения. Еколозите са установили, че великотърновска фирма извършва добив на инертни..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул. "Фритьоф Нансен"

За поредна вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата и блокираха кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Недоволството е заради въвеждането на нова организация на движение в района. Един от протестиращите - Васил Казаков, заяви пред  БНР, че са премахнати инвалидни места за паркиране: "Една жена, която..

публикувано на 10.05.24 в 19:10
Гордана Силяновска

Борел и Вархеи: ЕС поздравява новоизбрания президент на РСМ, очаква с нетърпение да работи с нея

ЕС поздравява новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна..

публикувано на 10.05.24 в 18:45