Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йовчев: Ние сме част от големия спорт, квота и финал - това е нещо уникално

| Интервю
Йордан Йовчев и Даниеле Съливаш (Румъния)
Снимка: Личен архив

"Ние сме част от големия спорт. Това е най-радващото и най –вълнуващото. Имаме квота,  квота за спортната гимнастика и финал на уред - това е нещо уникално. Радостен съм! Имаме и още шансове догодина,  защо да не се поздравим и с още две квоти - една мъжка и една женска. Това е напълно във възможностите ни“, това сподели специално за БНР от Антверпен легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев.

Припомняме, че Кевин Пенев се класира за финала на прескок, който ще се състои в неделя и почти сигурно си гарантира квота за олимпийските игри в Париж 2024. Все още обаче официално се чака потвърждение от Международната федерация по гимнастика.



„Поздравления за целия екип, който допринесе за този успех. Поздравления за Кевин, който след три години прекъсване реши да се състезава за България. Поздравления и за представянето на Йордан Александров! Много малко не му стигна“, допълни олимпийският ни вицешампион на халки от Игрите в Атина.

Двукратният ни и двоен световен шампион на земя  и халки заедно с олимпийската шампионка Даниеле Съливаш (Румъния) са посланици на шампионата на планетата.

„Страхотно е да бъдеш посланик. Това дава много по-голяма гласност за какво събитие става въпрос, като мащаб, като квалификационен принцип, защото правилата са малко по-сложни. Искаме да стане по-достъпно и разбираемо за всеки един фен на гимнастиката. Програмата ни е много натоварена. Участваме в игри, забавления с образователен характер, както за деца, така и за възрастни“, допълни Йовчев.


В качеството си на посланик на Мондиала големият ни шампион показа, че за майсторството възраст няма. Българинът направи непринудена демонстрация на любимите халки. Любопитното е, че човекът, който му помогна да се качи на уреда е не друг, а една от сегашните звезди на този спорт - Елефтериос Петруниас. Гъркът е започнал да тренира спортна гимнастика заради своя идол - Йордан Йовчев.

Петруниас е златен медалист на халки от Рио 2016 и бронзов от Токио 2020, има три златни отличия от шампионати на планетата и шест пъти в номер 1 на първенства на Стария континент.

„Той е олимпийски, световен и европейски шампион. Аз съм му бил идол. Той ми каза, че е започнал да се състезава и да се занимава с гимнастика благодарение на мен. Сега вече той е една от звездите на спортната гимнастика. Това е много интересно, хубаво е“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41