Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна седма световна титла за САЩ по спортна гимнастика

САЩ спечели рекордна световна титла по спортна гимнастика
Снимка: БТА

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс и женският тим на САЩ спечелиха рекордна седма поредна световна отборна титла в шампионата на планетата по спортна гимнастика в Антверп (Белгия).

Байлс, Шалийз Джоунс, Лиан Уон, Джоселин Роберсън, Скай Блейкли и резервата Кайла Дичело събраха общ сбор от 167.729 точки. Американките, които са олимпийски шампион отборно от Токио 2020, триумфираха с 2.199 точки разлика пред Бразилия (165.530), която стана първата южноамериканска нация, завоювала медал в тази надпревара от олимпийски игри или Световни първенства.

Франция взе бронза със 164.064 точки за първия си олимпийски или световен отборен медал от 1950 година насам, по-малко от десет месеца преди да бъде домакин на Игрите в Париж.

Американките печелят всяка световна отборна титла от 2011 година насам, а този отбор е най-титулуваният досега. Те подобриха постижението на мъжете на Китай (2003 до 2014 година) за най-много последователни трофея.

Симон Байлс спечели рекордния си 20-и златен медал от Световно първенство, точно 10 години след първото си злато и 800 дни след оттеглянето си от финалa на прескок на олимпийския турнир в Токио 2020. На 26 години тя стана също най-възрастната американка, печелила медал от шампионат на планетата. Байлс има в невероятната си кариера 7 отличия от олимпийски игри, от които четири златни, и 26 от Световни първенства.

В първия си отборен финал след Токио 2020 Байлс и САЩ отново започнаха на прескок. Тя направи силен опит, след което изпълни отлични съчетания на греда и смесена успоредка, преди да сложи край на финал със съчетанието на земя, за което получи най-висок резултат за вечерта 15.166 точки.

Минути преди състезанието американката Джоселин Роберсън се оттегли след контузия, получена при приземяване на прескок по време на загрявката. 17-годишната дебютантка по-късно аплодира съотборничките си отстрани, след като левия й крак беше увит в бинт малко под коляното до пръстите. Лиан Уон, която първоначално беше планирана да играе един уред, замести Робърсън на прескок и на земя.

Байлс и Шалийз Джоунс са сред участничките на финала на многобоя в петък. Байлс може да спечели титлата за шести път, за да изравни рекорда за двата пола, държан от японеца Кохей Учимура. Джоунс завоюва сребро миналата година зад бразилката Ребека Андраде в отсъствието на Байлс.

Световното първенство в Антверп продължава в четвъртък с многобоя при мъжете. 


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Грязин

Грязин води в WRC2 след първия ден на рали Чили

Българският пилот Николай Грязин (Ситроен) завърши първия ден от рали „Чили” на първо място в категорията WRC2 и на десето място в генералното класиране. Николай е един от претендентите за световната титла в WRC2, а втори в края на деня, на 10,2 секунди от него остана лидерът в класирането в битката за титлата Оливър Солберг (Шкода). Грязин поведе от..

публикувано на 28.09.24 в 11:16
Борислава Иванова, Тихомир Баротев и Антонио Папазов

България с квота в аеробиката за световните игри догодина

Борислава Иванова, Тихомир Баротев и Антонио Папазов спечелиха квота в категория „Тройки“ за световните игри, който ще се проведат в Китай догодина.  Българите стигнаха до визата след като се наредиха на 5-то място в квалификациите на световното първенство, което се провежда в италианския град Пезаро. Според регламента на Международната..

публикувано на 28.09.24 в 10:59

Везенков е най-скъпоплатеният баскетболист в Евролигата

Остават само няколко дни до старта на новия сезон в Евролигата, а сайтът Eurohoops реши да сподели интересна информация с баскетболните фенове, като публикува класацията на най-високоплатените баскетболисти, които ще участват в предстоящата кампания на най-комерсиалния европейски турнир. На върха е бъкгарската баскетболна звезда Александър Везенков...

публикувано на 28.09.24 в 10:10
Ина Лутай, Александра Фейгин и Андрей Лутай

Александра Фейгин залага на музика от „Игра на тронове“ и на „Бийтълс“ в програмите си за новия сезон

Най-добрата българска фигуристка Александра Фейгин ще участва в първото си състезание за новия сезон в края на седмицата. Българката ще стартира в мемориалния турнир в памет на фигуриста Денис Тен в Астана (Казахстан).  Това ще бъде първа надпревара, в която състезателката на Ина и на Андрей Лутай ще покаже новите си програми, поставени от хореограф..

публикувано на 28.09.24 в 09:44

България с двама гимнастици на СК в Унгария

Даниел Трифонов и Исус Маринов ще представят България на световната чалъндж купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 4 до 6 октомври в унгарския град Сомбатхей. Трифонов е заявен да играе многобой, а Маринов ще участва в надпреварата на халки. Двамата гимнастици ще бъдат извеждани от Александър Марков, а съдия ще бъде Илия Янев. 

публикувано на 28.09.24 в 09:33

Черно море срещу ЦСКА София - пряко по "Хоризонт"

Черно море и ЦСКА София се изправят един срещу друг в двубой от 10-ия кръг на Първа футболна лига.  Мачът на “Тича” стартира в 20:00 часа, а главен съдия ще бъде Георги Гинчев и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт". Традиционно двубоите между тези два съперника са изключително интересни и изпълнени със заряд. Към момента домакините се намира в..

публикувано на 28.09.24 в 09:30
Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова

България с два финала в първия ден на СП по аеробика в Пезаро

Българските състезатели си осигуриха участие на финалите след първия ден на квалификациите на Световното първенство по спортна аеробика за мъже и за жени в Пезаро (Италия). В категория индивидуално жени Борислава Иванова зае осмо място в пресявките с 20.100 точки и ще спори за разпределението на медалите утре. Първа е японката Китадзуме Рири с 21.100..

публикувано на 28.09.24 в 06:38