Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без блиц контрол в парламента днес

Снимка: БТА

Предвиденият за днес блиц парламентарен контрол отпадна от програмата. Това стана по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и с подкрепата на 91 депутати. 

В блиц парламентарния контрол трябваше да участва вицепремиерът Мария Габриел, която беше в пленарната зала. От ГЕРБ заявиха, че депутатите имат важна работа. 

Десислава Атанасова: 

"Днешното пленарно заседание трябва да бъде посветено на обсъждането на промените в българската Конституция, която три парламентарни групи внесохме".

Георги Свиленски от БСП апострофира с мотива, че на председателски съвет програмата за дневния ред е гласувана, а предложенията на опозицията не се приемат.

"И вие, не знаехте ли, че трябва да бъде днешното заседание посветено на Конституцията преди 24 часа, когато приехме на председателски съвет програмата и когато в следващите няколко минути в тази зала беше гласувана? Отменихте първата сряда "деня на опозицията" два пъти, не приемате никакви предложения на опозицията, свързани с решаване на проблемите на българските граждани, скрихте премиера Денков, който първо пусна писмо, че го няма от 4-ти до 6-и, след това от 5-и до 6-и, сега май само на 6-и го няма", коментира Свиленски. 

Работата на депутатите ще продължи с първото четене на проекта на Конституцията. Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от групите на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа. Най-малко 16 палестинци са били убити при израелски удари на изток от..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Хандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

Столична община иска увеличаване на контейнерите за разделно събиране на отпадъци

От Столичната община искат да засилят разделното събиране на отпадъци на територията на града чрез нови изисквания към фирмите, занимаващи се с тази дейност, както и с информационни кампании за хората.  Според общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София повече разделно изхвърлени отпадъци означава по-малко боклук в менталните контейнери и..

публикувано на 22.07.24 в 17:18