Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С приказка на Астрид Линдгрен започва новият сезон на Пловдивския куклен театър

Христина Арсенова: Децата със своята понякога не детска решителност, постигат нещата по-добре от възрастните

“Роня, дъщерята на разбойника“ - Пловдивския куклен театър
Снимка: Пловдивски куклен театър

Съревноваващи се разбойници, които загърбват дългогодишната вражда, благодарение на децата си – необременени от миналото и дръзнали да станат приятели и да се обичат.

Тази приказка на Астрид Линдгрен ще видят пресъздадена на сцената на Пловдивския куклен театър малките зрители.

Със спектакъла “Роня, дъщерята на разбойника“ започва новият сезон за куклените артисти, а след първото представление вчера, предстоят още две през октомври.


Посланието в тази приказка е много силно и за родителите, и за децата, каза Христина Арсенова, режисьор на постановката, припомняйки накратко сюжета.

"Във вековна гора с девствена природа, но и приютила също странни страшни вълшебни същества от много години в непрестанна вражда живеят разбойническите групи на Матис и Бурка. 

Омразата между тях е наследена от предците им, а  никой дори не помни как е започнало всичко. Съперничеството е станало начин на живот, но всичко се променя, когато на разбойника Матис му се ражда  дъщеря - Роня, а по същото време на смъртния му враг - Бурка се ражда син – Бирк. 

Не след дълго двете деца се срещат случайно, впускат се в съвместни приключения, а сред изпитанията се зараждат приятелството и обичта. В крайна сметка Роня и Бирк, поели убедено по пътя на честността, помиряват и променят разбойниците.


"Става дума за безсмислието в света на възрастните. Понякога живеем един "разбойнически" живот и не можем да си обясним защо не се обичаме, каза за "Закуска на тревата" Христина Арсенова.

По думите й е много важно да се акцентира на това, че децата в книгите на Астрид Линдгрен не само се забавляват, но и са мъдри по свой начин.

"Поколението деца днес са много различни, те се опълчват на родителите си, защото имат позиция и ние сме на страната на децата в нашия спектакъл, каза още Арсенова.

"Децата със своята понякога не детска решителност, постигат нещата по-добре от възрастните, смята Арсенова.


"Децата са необременени и могат да се поставят на мястото на другия, да погледнат от различната гледна точка, това е свойство на детската наивност и е хубаво да си го припомняне, защото децата лесно прощават и когато съдят, не е жестоко и не е за дълго, сподели за "Закуска на тревата" директорът на театъра Тодор Влайков.

Една „разбойническа“ история за истинско приятелство, детска самоувереност и не толкова детска решителност, която може да промени всичко към добро.



Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38