Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатите за промените в Конституцията няма да се предават по БНТ и БНР

Снимка: БТА

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Конституцията, внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. След поредица от прегласувания беше отхвърлено предложението на БСП дебатите да се предават пряко по БНР и БНТ. 
Конституционните промени бяха предложени от 166 депутати на 28-ми юни. Те са свързани основно със съдебната власт и предвиждат Висшия съдебен съвет да се раздели на две: на Съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от колегите, и на Прокурорски с по-голямо парламентарно представителство. Предлага се да се въведе и мандатност на главния прокурор и председателите на Върховния Касационен съд и Върховния административен съд.

Друга голяма промяна е свързана със служебните кабинети. Служебният премиер ще продължи да се назначава от президента, но той ще може да избира между председателят на парламента, на Конституционния съд, или шефа на БНБ. Промените предвиждат за депутати и министри да могат да бъдат избирани хора с двойно гражданство. 

От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че не приемат голяма част от предлаганите промени в Основния закон. От Прокуратурата също изразиха притеснения. Един от вносителите - депутатът Христо Иванов, заяви, че поставените цели са големи: 

"Независим съд по европейски стандарт, ефективна и отчетна Прокуратура - това са фундаменталните ни задачи; Намиране на правилното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, така, че да не позволяваме възникването на подобни президентски режими на управление на държавата. Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани! Всички добронамерени, консктруктивни критики, дори да не са добронамерени, ако са конструктивни и съдържателни, трябва да бъдат чути и ще бъдат чути".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като прецедент това, което се случва в Народното събрание. БСП никога няма да подкрепи идеята за депутати и министри да могат да бъдат избирани хора с двойно гражданство: 

"Но днес е прецедент, защото се чуха близо 50 отрицателни становища по този законопроект и нито едно положително! Отрицателни от всички професионални гилдии, които тази съдебна реформа засяга. Това е юридическа неграмотност, политическа нищета, която води до разграждане на държавността. Сменяте Националния празник. Текстът стои в Конституцията, която предлагате! Защо мълчите? Един от вносителите поне да излезе и да каже, че между първо и второ четене ще го оттеглите".

БСП иска специален закон за служебния кабинет. Беше заявено, че повечето от темите са и за Велико Народно събрание. 

От "Има такъв народ" също са критични и заявиха, че няма да се решат проблемите в съдебната система. Гроздан Караджов каза:

"Това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души. Не ни харесва президентът, например. Ами, окастряме му правомощията по отношение на служебния кабинет, назначаването на висшите съдии, за регулаторите, нищо, че утре, когато сегашният президент се яви със свой проект на избори и поеме изпълнителната власт, например, а новият президент е един от вашите - точно на вносителите, хора, ще плачете с крокодилски сълзи за окастрени президентски правомощия".

За да бъдат приети промените, те трябва да бъдат подкрепени от три четвърти от народните представители, тоест 180. Ако това не се случи, но проектът събере поне 160 гласа, той се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него гласуват не по-малко от 160 народни представители. 

Дебатът в пленарната зала за първото четене продължава.

Досега партиите, които подкрепят правителството - ГЕРБ и ДПС, допуснаха между първо и второ четене да има промени.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14