Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сражения на 22 места по границата на Израел, десетки са пленени

| обновено на 07.10.23 в 21:03
Израелските сили за сигурност са в повишена готовност южно от град Ашкелон, 07 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде агенция ДПА.

По данни на израелската армия въоръжени палестинци също така са нахлули в Израел по суша, море и въздух. Тази вечер те все още продължават да водят тежки сражения с израелски войници на около двадесетина места.

Някои от нападателите са се барикадирали в домове с израелски заложници. По данни на военните няколко израелци са били отведени в ивицата Газа.

Говорител на израелската армия, която предприе операция в отговор на нападението на "Хамас", заяви, че се водят сражения на 22 места по границата с Газа. Има загинали израелски военни и командири. При нужда армията ще мобилизира резервисти, колкото е необходимо, дори стотици хиляди, е съобщил източникът.

Бойците от "Хамас" твърдят, че са взели за заложници десетки израелски цивилни, както и няколко високопоставени военни от израелската армия. Според говорител на групировката пленниците са достатъчно, за да бъдат разменени за палестинските бунтовници, лежащи в израелски затвори. От армията на Израел уточниха, че става въпрос както за пленени войници, така и за цивилни, но няма информация какъв е точният им брой. 

Военната групировка "Ислямски джихад" заяви, че се е присъединила към нападението и държи в плен няколко израелски войници.

Американският президент Джо Байдън е разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху и го е уверил в непоколебимата подкрепа на Вашингтон. Байдън предупреди също други страни да не се въплозват от ситуацията срещу Израел.

Редица международни авиолинии отмениха полетите си към летището в Тел Авив. 

Wizz Air отменя всички свои полети от и до Тел Авив в неделя

Съветът за сигурност на ООН се събира утре на извънредно заседание. Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш осъди атаката и призова за всички дипломатически усилия, за да се избегне разрастване на конфликта. 

Бразилия, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, осъди атаките срещу Израел и изрази солидарността си с израелците, като в същото време изрази отново убедеността си, че израелско-палестинският конфликт следва да има двудържавно решение. 

Западът осъди атаките на "Хамас", която Европейският съюз, САЩ и Израел приемат за терористична организация. Германия предупреди за риск от "мащабна ескалация" в региона. Утре ще заседава спешно Съвета за сигурност на ООН. А Вашингтон подчерта, че ще гарантира на Израел средствата, които са му нужни, за да се защити. 

Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков също заклеймиха нападението над Израел. Българското министерство на външните работи няма данни за пострадали българи.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ. Той получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а врачанският..

публикувано на 01.07.24 в 07:43
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40