Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХДС/ХСС печелят регионалните избори в Бавария и Хесен, крайната десница е втора политическа сила

Снимка: БТА

Дясноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в две южни провинции на Германия - Бавария и Хесен, а политическите сили от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представиха слабо, показват първите прогнозни резултати, цитирани от ДПА.

Германската социалдемократическа партия на Шолц (ГСДП) и коалиционните им партньори Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) понасят рекордни загуби. ГСДП постигна исторически най-слабия си резултат в Хесен, показват екзитполовете на обществените телевизии Цет Де Еф и АРД.

В същото време силно се представя крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) - и в двете провинции тя е втора политическа сила, посочва БТА.

Изборите в двете икономически силни провинции, в които живее почти една четвърт от населението на Германия, бяха смятани за важна проверка на електоралните нагласи в средата на мандата на националната коалиция в Берлин, отбелязва ДПА.

В Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС), оглавяван от регионалния премиер Маркус Зьодер, събра 36,5 на сто от гласовете, почти колкото и на последните избори преди пет години - което нито увеличава, нито намалява шансовете му да спечели кандидатурата на консерваторите за канцлер за парламентарните избори през 2025 г.

Коалиционните му партньори в управлението на Бавария от партия "Свободни избиратели" - регионална консервативно-либертарианска партия - подобрява резултата си от 2018 г. (11,8 на сто) и сега получава 14,4 процента.

Зелените, които преди бяха най-голямата опозиционна партия в Бавария, събират 15,8 на сто, което е леко отстъпление, а АзГ покачва рязко резултатите си от 10,2 процента през 2018 г. на 15,9 сега.

Канцлерската партия ГСДП успява да постигне едва едноцифрен резултат в Бавария - 8,2 на сто. Според прогнозните резултати СвДП няма да преодолее 5-процентния праг за влизане в областния парламент, защото събира само 2,9 процента от гласовете.

В Хесен Християндемократическият съюз (ХДС) на регионалния премиер Борис Райн постига значителен успех, получавайки подкрепа от 34,9 на сто от избирателите при 27 на сто през 2018 г.

Резултатът на Зелените, досегашния коалиционен партньор на ХДС в управлението на тази провинция, спада от 19,8 процента на последните избори на 15,6 на сто сега. ГСДП, чийто кандидат за регионален премиер на Хесен беше федералният вътрешен министър Нанси Фезер, постигна нов исторически антирекорд в представянето си в тази провинция след този преди пет години (15,6 процента на тези избори при 19,8 през 2018 г.), въпреки че Хесен е бивш бастион на социалдемократите.

АзГ постига успех и тук и се изкачва от 13,1 процента през 2018 г. до 17,2 процента сега.

Според прогнозните резултатите крайнолявата партия "Левите", която досега беше представена в ландтага на Хесен, събира 3,3 процента от гласовете и не прескача бариерата, докато СвДП се очаква да запази мястото си в него със своите 5 на сто подкрепа от избирателя.

Резултатите на регионалните избори на управляващата коалиция на Шолц са напълно в унисон със срива, който социолозите отчитат в доверието към нея - на парламентарните избори през 2021 г. то беше 52 процента, а сега се е сринало до 38 на сто. Особено тежко засегната от тази тенденция е ГСДП, отбелязва ДПА.

Фезер изрази разочарование от неуспехите на партията си.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската авиация нанесе нови удари по Харков

Руската авиация нанесе нови удари по Харков. Животът става все по-труден за жителите на втория по големина украински град, констатираха в доклад от Международния спасителен комитет. Украйна, на свой ред, се опитва да разруши противоракетния щит над окупирания полуостров Крим, твърди депутат от Държавната дума. Две управляеми авиационни бомби са били..

публикувано на 30.04.24 в 18:29

Еврозоната отчете икономически ръст от 0,3% за първото тримесечие

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат. Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа рецесия през втората половина на миналата година, след..

публикувано на 30.04.24 в 18:24

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи. Около 14.00 ч. в двора на училището децата играят футбол. Става спречкване между битото дете..

публикувано на 30.04.24 в 18:18

България е изпратила поредната военна помощ за Украйна

От Министерството на отбраната съобщиха, че България вече е изпратила поредната военна помощ за Украйна. Министерството не посочва директно какво е изпратено заради класифицирания характер на помощта. Тези действия идват след решение на Народното събрание, което през февруари прие да се пратят в Украйна ракети с отпаднала необходимост.

публикувано на 30.04.24 в 17:52
Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС

България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"

"В чувствителни области, вкл. външната политика на ЕС, разширяване, бюджет на Общността, трябва да се запази вземането на решения с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на страните членки с тях" - това заяви постоянният представител на страната ни в ЕС Румен Александров, който представляваше България на..

публикувано на 30.04.24 в 17:47

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23