Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Съветът за сътрудничество в Персийския залив призоваха за продължителна помощ за палестинските територии

Разрушена джамия след израелски въздушни удари в град Газа, 9 октомври 2023 г. Израелската армия обяви, че е извършила над 500 удара по цели в ивицата Газа през нощта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната помощ на ЕС за палестинците ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, потвърди говорител на Европейската комисия. Уточнението дойде след вчерашното съобщение на еврокомисаря Оливер Вархеи, че европейското финансиране за палестинците ще бъде спряно след нападението на "Хамас" срещу Израел. 
Еврокомисарят Оливер Вархеи не е съгласувал с никого вчерашното си съобщение за палестинската помощ, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той беше категоричен, че хуманитарната помощ няма да бъде спряна, но подчерта:

"Важно е да припомня, че нашата хуманитарна помощ никога не се насочва през правителства, тя винаги минава през хуманитарни партньорски организации. Това са международни организации, агенции на ООН или неправителствени организации. Това е начинът, по който реализираме нашите проекти за хуманитарна помощ", заяви говорителят Балаш Уйвари. 

След дипломатическия гаф Европейският съюз и Съветът за сътрудничество в Персийския залив призоваха за продължителна помощ за палестинските територии въпреки атаката на "Хамас" срещу Израел. Външните министри от съюза разговарят в Оман.

В съвместна декларация двете организации подчертаха важността на финансова подкрепа за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано, че Евросъюзът е най-големият донор с около 600 милиона евро годишно.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се обявиха срещу замразяването на хуманитарната помощ за палестинците. Но настояха за по-строг контрол на паричните потоци за да не бъдат финансирани терористични групировки.

Макрон допълни още, че няма преки доказателства за намесата на Иран в конфликта. Същото заяви и координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Белият дом обяви телефонен разговор на президента Джо Байдън с израелския премиер Бенямин Нетаняху за подкрепата на САЩ за Израел. А в Москва руският президент Владимир Путин определи войната като "ярък пример за провала на американската политика в Близкия изток".
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43