Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в НСИ от цялата страна протестираха

| обновено на 11.10.23 в 09:30
5
Снимка: БГНЕС

Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест пред сградата на института в столицата, както и пред териториалните му поделения в страната. Служителите настояват за увеличение на заплатите, като искането е за поне 50% повишение на перо "разходи за персонал". 

По данни на Синдиката на административните служители "Подкрепа" средната заплата в института е под 1300 лева. 


По данни на синдиката средната работна заплата в института е под 1300 лева, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград работят 26 специалисти. Заплатите там са едни от най- ниските в системата - под 1000 лева. През лятото им е било обещано, но те не са получили увеличение на заплатите си каза синдикалистът д-р Гергана Йочева:

"Имаме колеги, които взимат по 800 лева заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, но на фона на инфлацията заплатите са ни много ниски. В нашата служба има нужда от млади колеги, които не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения".

В Плевен служителите в Териториалното статистическо бюро Северозапад протестипаха пред сградата на ул."Хан Крум" 1. Нина Джолова обобщи исканията: 

"Повишаване на заплатите. Още юли месец настоявахме - за Бюджет 2023, но така и един лев не получихме увеличение. Денков по повод на нашите заплати каза, че сме получили увеличение и изброи в годините, но в крайна сметка това увеличение не е довело до нищо. Категорични сме, че няма да се съгласим на подхвърлени трохи от порядъка на 10%. Имаме колеги, които взимат под 900 лева".

Всички служители на НСИ в Бургас протестираха заради унизително ниските заплати, които получават. Преди началото на работното време те излязоха пред сградата на НСИ. Протестиращите поискаха 50 на 100 увеличение на трудовите възнаграждения и заявиха, че недоволството ще продължи, докато управляващите не удовлетворят исканията им. 1228 лева е средната работна заплата на експертите в Бургас. 32-ма са служителите на в четвъртата по големина област в страната. 
Териториалното бюро в Кюстендил е на 119-о място по заплати в системата от 120 институции. Там месечното възнаграждение за специалистите варира от 900 до 1200 лева. Те са 12 и са максимално натоварени.

В Смолян също излязоха на мирен протест пред административната сграда в областния град.

В Пловдив в протеста се включиха около 50 души.

Във Враца, където между работещите в системата получават заплати от 900 и 1100 лева също изразиха недоволството си.

Протест се проведе и във Видин.

"Нашият протест е само синдикален. Не цели сваляне на ръководството в НСИ". 

Служителите от Ловеч също се включиха в днешния протест. Те настояха за минимум 50% увеличение на средствата в перо "разходи за персонал".

Премиерът Николай Денков вчера обяви при отговор на въпроси във Фейсбук, че е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022 година.

"За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на Covid-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях".

Галерия: Кореспонденти на БНР в страната. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43