Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари излизат на протест пред МЗХ

Снимка: БГНЕС

Членовете на националното сдружение "Български свободни пчелари“ излизат на протест пред Министерството на земеделието. Те настояват държавата да намери механизми и финансови средства, за да подпомага сектора. 

Изкупната цена на пчелния мед в момента е много ниска и не покрива дори направените от пчеларите разходи, затова те настояват за финансово подпомагане от страна на държавата. 

Представителите на сдружението смятат, че подпомагането трябва да се направи чрез схемата "Де минимис", но всяка помощ под 50 лева на пчелно семейство би обезсмислила мярката и би довела производителите на мед до фалит. 

Пчеларите припомнят и че към момента изследванията - дали посевите са пръскани със забранени пестициди, се правят само в частни лаборатории пчеларите сами заплащат за тях, като стойността на една проба е над 450 лева. Затова те настояват да бъдат определени държавни лаборатории, които да правят такива изследвания. 

Днешният пчеларски протест е втори за последния месец, като само преди 20 дни пред агроведомството застанаха недоволни пчелари, които обаче членуват в други браншови организации. 

През последните години пчеларският бранш е пример за проблемите, създадени от липсата на закон за браншовите организации, тъй като има множество организации, които не намират начин да се обединят въпреки общите си интереси и нужди. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край с. Църварица

Екипи на пожарната и на Горско стопанство-Невестино и днес са на терена при пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора - около 500 декара иглолистна гора, бивши земеделски земи и площи, храсти, сухи треви край граничното с. Църварица за доугасяването му. Пожарът беше локализиран от четирите страни още вчера...

публикувано на 05.08.24 в 10:51
Албин Курти

Косовският премиер на визита в РСМ след инцидент с президента Вьоса Османи на летището в Скопие

Премиерът на Косово Албин Курти ще направи днес работно посещение в Северна Македония, няколко дни след инцидента на летището в Скопие с косовската президентка Вьоса Османи, която използваше летището за частно пътуване, предаде БТА. Говорителят на правителството на Косово Пърпарим Криезиу каза пред КосоваПрес, че по време на визитата, която..

публикувано на 05.08.24 в 10:35

Задължителна дезинфекция на влизащите от Гърция автомобили

От тази нощ всички автомобили, влизащи от Гърция към България  преминават през задължителна дезинфекция заради чумата по дребните преживни животни. Най-близките огнища в южната ни съседка са в района на Комотини. Шофьорите на тежкотоварните камиони се оплакват от  разбития терен  в зоната за дезинфекция на Кулата: "Дезинфекцията я минаваш..

публикувано на 05.08.24 в 10:27
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

Дори и малките победи са големи, ако са в една и съща посока и водят да желание резултат, каза  депутатът, д-р Александър Симидчиев за миналия на първо четене закон за забрана на вейповете. „Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта, какво искаме да направим. А тук сме устойчиви, ето закона за райския газ. Променяхме го 3 пъти и..

публикувано на 05.08.24 в 10:22

Гърция засилва сигурността на израелски обекти в страната

Гърция засили степента на сигурност и охрана на израелски обекти в страната, съобщават днес медиите в Атина, които се позовават на източници от разузнаването. Според тях има заплаха от терористичен акт срещу израелски обекти в Гърция, като дипломатически мисии, компании, собственост на израелски граждани, както и техни имоти в страната. САЩ..

публикувано на 05.08.24 в 10:15

Над 100 огнеборци потушават пожара в планината Славянка

Пожарът в планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт. Има десетки активни огнища. Летателна техника се включи в гасенето преди минути. Тежка е ситуацията в българската част на планината, където на място са разпределени над 100 огнеборци от пожарните служби, горски служители и военни, потвърди Георги Сарафов от областната..

публикувано на 05.08.24 в 09:54

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение..

публикувано на 05.08.24 в 09:48