Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска арест за петима от арестуваните за износ на стоки за Русия

Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Пловдивската окръжна прокуратура ще внесе искане в съда петима от задържаните за износ на стоки с възможна двойна употреба за Руската федерация да останат в ареста. Това са трима руски граждани, един гражданин на Беларус и един албански гражданин. 

Общо 12 са задържаните от престъпната група, която според разследването до момента, от 2022 година е организирала износа на оптични прибори, прицели, бинокли и радиостанции не за редовната руска армия, а за специалните военни части, воюващи в Украйна. Стойността на тези изделия се изчислява на 4 милиона лева. За извършване на престъпната дейност е била регистрирана фирма в Пловдив, от чието име са закупувани изделията. 

В последствие тези стоки са преопаковани в жилище в Пловдив, поставяни са в куфари и чанти и транспортирани до летище София, от където са били изнасяни. До момента са повдигнати обвинения на петима чужди граждани. Изяснява се участието и на други лица, заяви окръжният прокурор Ваня Христева. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кангалджиев

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Бургас и е създадена организация за провеждане на процесуално-следствени..

публикувано на 10.07.24 в 17:24

Каква ще е съдбата на футболния отбор "Доростол"-Силистра?

Драмата на деня за футболните запалянковци в Силистра е дали ще има представителен мъжки отбор, или не? Проведена бе и дискусия по темата.  В основата са парите, които дава Общината, и резултатите, които се постигат срещу това.  А силистренският футболен клуб е с над 120-годишна история, в която има и възходи и падения.  На терена..

публикувано на 10.07.24 в 17:06

Според Министерството на иновациите и растежа на България са необходими поне 37 индустриални парка

Инвеститорският интерес към България нараства и колкото повече индустриални паркове има, толкова повече той ще бъде удовлетворен. Това заяви в Свищов служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се срещна с местната власт и бизнеса за изграждащия се Дунавски индустриален и технологичен парк в града. С влизането на България в..

публикувано на 10.07.24 в 17:05
Поли Богданова и Мина Сучева

Мина Сучева и Поли Богданова с нова песен - "Погледни ме в очите"

Мина Сучева и Поли Богданова излязоха с нова песен - "Погледни ме в очите".  За "Хоризонт" те споделиха, че и двете са били активни в написването на новата песен, като първата стъпка идва от Поли, но заедно влагат еднакво енергия, в това, което искат да създават.  Разказаха също, че двете са авторки на песента, работят в много добра колаборация и се..

публикувано на 10.07.24 в 17:04

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов, признат за виновен за смъртта на Ани и Явор на столичния булевард "Сливница". Той получи присъда от 9 години затвор и лишаване от правоспособност, която беше намалена на 6 години при първоначален общ режим. Затова се настоява за по-тежка присъда и по-дълъг срок за..

публикувано на 10.07.24 в 16:55

Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети за удари във вътрешността на Русия

Новият британски премиер Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се намира за срещата на върха на НАТО. Пред журналисти във Вашингтон Киър Стармър е заявил, че..

публикувано на 10.07.24 в 16:42

Меланшон смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените зони.  Той каза това в отговор на въпрос на БНР дали все още поддържа тезата си за такива..

публикувано на 10.07.24 в 16:24