Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III изрази съболезнования на Ицхак Херцог за "варварските" действия на "Хамас"

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III изрази своите съболезнования и "дълбок шок" от "варварските" действия на "Хамас" в разговор с президента на Израел. 

Президентът на Израел Ицхак Херцог благодари на краля за неговата подкрепа и каза, че думите му са "важно изявление", което ще послужи като "голяма утеха за народа на Израел". Чарлз III е пожелал да бъде "активно информиран" за конфликта, съобщиха от Бъкингамския дворец. 

Синът на краля - херцогът на Уелс, също взе отношение към събитията в Близкия изток. Говорител на принц Уилям и съпругата му Кейт написа в социалните медии, че двамата са дълбоко разтревожени от ужасяващите събития през последните дни. 

"Скай нюз" припомни, че когато е бил принц на Уелс кралят е извършил първата си официална обиколка на Израел и окупираните палестински територии през 2020 година. Това на практика е било посещение на най-високо ниво на член на монархията в Израел и палестинските райони. Тогава Чарлз е посетил гроба на баба си принцеса Алис, известна с това, че е предложила убежище на евреите по време на Втората световна война в окупираната от нацистите Атина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува до Израел

Българските граждани да се въздържат от пътувания в Израел заради ситуацията в странта, която остава изключително напрегната, съветват от Министерството на външните работи. От там отново призовават сънародниците ни, които вече са в Израел, да се..

публикувано на 11.10.23 в 18:47
Пътници на летището в Ларнака

Нараства броят на хората, пристигащи от Израел в Кипър

В Кипър нараства потокът чуждестранни граждани, пристигащи от Израел, след като страната стана транзитен център за напускащите зоната на конфликта съгласно активирания във вторник национален план за извънредни ситуации. Започна и евакуацията по море, а от..

публикувано на 11.10.23 в 18:58

Египет опровергава публикациите, че е предупредил Израел за атаката на "Хамас"

Египет опроверга медийните публикации, че е предупредил Израел за атаката на "Хамас", съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. "Египетската позиция е известна и тя за придържане към принципите на палестинската кауза," посочва неназован високопоставен източник...

публикувано на 11.10.23 в 19:05

British Airways прекрати полетите си от и до Израел

British Airways прекрати полетите си до Израел, след като един от самолетите на компанията реши да се върне малко преди кацане по съображения за сигурност. Полет BA165 се върна към „Хийтроу“ след като почти стигна Тел Авив, съобщиха от..

публикувано на 11.10.23 в 19:39
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и държавният секретар Антъни Блинкън в Белия дом - Вашингтон, 11 октомври 2023

Държавният секретар на САЩ отива в Израел

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще отпътува за Израел в знак на солидарност с израелския народ след кървавото нападение на "Хамас", предадоха световните агенции. Блинкън ще пристигне в Израел в четвъртък, 12 октомври. Очаква се..

публикувано на 11.10.23 в 22:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места...

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят...

публикувано на 18.07.24 в 19:27