Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиците решават за пътните блокади на АМ "Тракия" и Подбалканския път

Автор:

Протестиращите миньори и енергетици ще решат днес ще останат ли пътните блокади на магистрала "Тракия" и Подбалканския път при Гурково. Движението по основните пътни артерии остава блокирано 14-и ден. Миньорите и енергетиците инициират Национален протест в защита на своите искания, обявен за 18.00 часа в цялата страна. Те призовават за солидарност и подкрепа към всички българи да излязат по местоживеене в същия час. 

Работещите в ТЕЦ Плевен обявиха, че ще се включат в националния протест в подкрепа на стачкуващите енергетици от Маришкия басейн. Инж. Минко Христов, председател на КНСБ в ТЕЦ Плевен: 

"Смятаме, че преходът към тази зелена енергия е много по-бърз, без да са регламентирани редът и начинът на извеждане на мощности на въглищните централи. Липсва и Национална стратегия за заместване на тези мощности. Ние не смятаме, че те като ги свалят и направят фотоволтаици, това ще реши проблема на България! От независима енергийна държава ще станем зависими. Ще останем накрая и без базови мощности. Последно, ще има и много безработни там, каквото и да ги лъжат". 

Очаква се "Брикел", "Топлофикация-Бургас", служителите от топлоцентрали във Враца, Русе, Сливен, Гълъбово, Димитровград да излязат пред предприятията си в знак на солидарност. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
УМБАЛ

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР от "Спешна помощ". 

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че няма сериозни щети, въпреки че градушката на места е била с големина на орех.  Според кмета на..

публикувано на 22.05.24 в 18:46
 Жордан Бардела

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра. "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия" - заяви лидерът на френската крайна десница..

публикувано на 22.05.24 в 18:30