Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия забранява дейността на "Хамас" и "Самидун" на своя територия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия забранява дейността на своя територия на организациите "Хамас" и "Самидун". Това обяви канцлерът Олаф Шолц в специално изявление пред Бундестага.

Днес Германия реагира на реакциите на свързаните с "Хамас" палестински организации в Берлин след терористичните нападения в Израел. Членове на организацията "Самидун" празнуваха убийствата на улицата и дори черпеха със сладки. Канцлерът Олаф Шолц прочете днес специално изявление за ситуацията в Израел пред Бундестага, в което съобщи и за забраната на тези организации.

"Министерството на вътрешните работи ще издаде забрана за действията на "Хамас". Съюз като "Самидун", чиито членове празнуват на улицата брутални терористични нападения, ще бъде забранен в Германия".

Шолц определи тези събития като "отвратителни" и "нечовешки". По-нататък той заяви: 

"Това противоречи на всички ценности, на които сме се посветили като държава". 

Германският закон за сдруженията е "остър меч. И ние ще извадим този меч тук като конституционна държава", заяви Шолц. 

"Ние не приемаме омразата. Не толерираме антисемитизма. Всеки, който възхвалява престъпленията на "Хамас" или използва нейни символи, подлежи на съдебно преследване в Германия", каза той.

В доклада си за 2022 г. Федералната служба за защита на конституцията оценява потенциалния брой поддръжници на "Хамас" в Германия на 450 души. 

Според Службата за защита на конституцията те събират основно дарения за терористичната организация. 

На заседанието на Бундестага присъства и израелският посланик в Германия Рон Просор. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от залата. Шолц каза в негова посока: 

"Скърбим и тъгуваме заедно с вас". 

Израел има правото да защити себе си и своите граждани "от тази варварска атака. И сигурността в Израел и за Израел трябва да бъде възстановена". 

Сигурността на Израел е държавна цел и на Германия, потвърди Шолц. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38