Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на енергетиците и миньорите

"Става въпрос за едни пари, които трябва да бъдат усвоени от определени хора, а има нови технологии, с които могат да се усвоят въглеродните емисии".

Снимка: БГНЕС

Протест в подкрепа на хората, които работят в енергийния сектор, се проведе тази вечер в редица градове в страната.
Снимка: БГНЕС

В столицата гражданите се събраха на площад "Независимост" в т. нар. триъгълник на властта. Те заявиха подкрепата си на протестиращите енергетици и миньори, които вече две седмици с блокади на пътища настояват за изтегляне на териториалните планове от ЕК, за преработване на документите по две решения, гласувани от Народното събрание, както и незабавно експерти да изработят енергийна стратегия.

Хората се притесняват за цените на електроенергията и дали България ще бъде енергийно независима.

Енергийната сигурност и независимост трябва да бъдат национален приоритет, казаха участници в протеста.

Те апелираха да бъдем обединени в отстояването на националните интереси на страната:

"От една страна подкрепяме енергетиците и  и миньорите, от друга страна подкрепяме нас самите си - защото всички ще теглим, каквото ще ни сервират";

 "Не искаме да останем без ток и да бъде на двойна и тройна цена, каквото се очертава";

"Без промишленост, без енергетика, без селско стопанство и какво остана накрая? Територия. На някои това им трябва";

"Цял свят отваря въглищни централи, започват да строят атомни централи, ние продаваме, затваряме "Белене", затворихме двата реактора. Какво ще правим на зима?";

"Тук сме, за да подкрепим енергийната независимост на България. Защото някои хора не мога да смятат, тоест могат да смятат само това, което отива в техните обръчи", казаха участници в протеста.

Снимка: Даниела КостоваВ Стара Загора стотици граждани излязоха в подкрепа на въглищната енергетика:

Пред областната управа в Ямбол в подкрепа на протестиращите миньори и енергетици от Мини "Марица- изток" излязоха десетки граждани. 

Пред микрофона на БНР те споделиха: 

"Просто регионът ще се обезлюди - Стара Загора, Хасково - също има много работници, Ямбол. Това е пълно безумие, изобщо зелената сделка на Европа- това е пълно безумие. Няма по-евтина енергия от ТЕЦ-овете!"

"Няма как да стане с тези фотоволтаици, доколкото знам в Германия отварят техните въглищни централи. Ще стане така, че нашите специалисти ще отидат да работят в чужбина, в други въглищни централи";

"Става въпрос за едни пари, които трябва да бъдат усвоени от определени хора. А пък има нови технологии, с които могат да се усвоят въглеродните емисии ";

"Няма място за политика, те сега искат да изместят въпроса".

Снимка: Латинка Светозарова

Над 100 служители и работещи в ТЕЦ "Бобов дол",  които не са на смяна или не са заети в технологичния режим на работа, излязоха на входа на  централата тази вечер, за да изкажат категоричната си подкрепа за колегите си от Маришкия басейн.

Направиха го и заради коментари по медиите, че бобовдолските енергетици, които вдигнаха преди седмица блокадата на автомагистрала "Струма" са предали каузата по спасяването на българската енергетика. Те останаха при бариерата около половин час.

Противно на предварителните коментира, че синдикатите не стоят зад тазвечершния протест, точно организацията на КНСБ беше в основата на митинга пред централата. Беше прочетена декларация:

"Ние ще следим всички тези 8 точки, които са подписани и са дадени за изпълнение от правителството, Министерството на енергетиката и всички институции, които са се подписали под това споразумение. Ние имаме някакви добавки, които сме изпратили, да бъдат към Пътната карта, издадена на 5 октомври.

Така че - тук сме първо да подкрепим нашите колеги от Мини "Марица-изток", от Маришкия енергиен басейн, и второ - горе управляващите, които ни управляват, да знаят, че ние следим е стриктно тези 8 точки.

Ако тези осем точки не бъдат изпълнени, пътят, който бяхме поели преди една седмица към магистралата, е отворен и никой не може да ни спре да направим втори път тази блокада.

Но втория път, когато я направим, няма да бъде спряна, както са сега нашите колеги в "Марица-изток", ще бъдем и ние твърди в отстояване на нашите интереси.

Веднъж, ако ни излъжат и не изпълняват тези решения, които са приети на 3 октомври в парламента, ще видят каква е силата на всичките енергетици".

При излезлите да заявят подкрепата си беше и изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Любомир Спасов: "Надяваме се да работим и лека-полека да си мине нашата трансформация, да минем нашия път. Да, не искаме да ни пречат, ние сами ще се справим с всичко". 

Снимка: Кирил Фалин

С протест пред сградата на "Топлофикация Перник" миньорите и енергетиците от Перник изразиха своята подкрепа към колегите си от Маришкия басейн.

Снимка: Мила МладеноваРаботещите в ТЕЦ - Плевен подкрепиха стачкуващите енергетици от Маришкия басейн. В 18:00 часа те се събраха пред входа на фирмата, където издигнаха .

Десетки служители на "Топлофикация" във Враца също организираха протест пред административната сграда на дружеството в знак на солидарност със стачкуващите енергетици и миньори. Иван Иванов от ръководството на дружеството обясни:

"Ние като газова Топлофикация също използваме така наречения енергиен микс, ние сме част от българската енергетика и бяхме длъжни да подкрепим на колегите в техните искания.

За много хора в държавата е крайно време да разберат, че това е в един дял от икономиката, който не е за всеки. Ако си мислят, че от всеки може да стане енергетик, а след това да стане фризьор или бръснар, това няма как да стане.
Ние сме тук, за да подкрепим една независима българска енергетика, която в момента е изправена на ръба на критичното съществуване".
Междувременно през града премина автошествие на политическа партия в подкрепа на националния енергиен протест. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Два протеста в защита на енергетиката се проведоха едновременно тази вечер във Велико Търново. 

Пред паметника "Майка България" се проведе гражданският протест в защита работата на миньорите и енергетиците.  

"Нашето искане, освен в подкрепа на миньорите и енергетиците, е и оставка на правителството, тъй като домовете ни са застрашени. В края на краищата като няма ефективна енергетика, няма живот", заяви една от участничките в протеста.  

На 50 метра от този протест, пред Община Велико Търново, се проведе друг протест, организиран от политическа партия, под надслова "Спират ни тока!" 

"Има опасност да останем без ток тази зима. Още повече, ако излезем на свободния пазар, тогава много хора няма да могат да си плащат тока, той ще стане три, четири пъти по-скъп“, посочи симпатизантка, включила се в протестната акция.  

Насроченият за 18:00 часа протест в Силистра в подкрепа на миньорите и енергетиците не се състоя. Не бил спазен срокът от 48 часа на подаденото от парламентарно представена политическа сила уведомление, се посочва като мотив за дадения от Общината отказ. 

Снимка: Ива Антонова
По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38